İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

YK-09

Klasik Konvansiyonel Yöntem ile Süperimpoze Jet Ventilasyonun Oksidatif Stres Açısından Karşılaştırılması

Güney Eskiocak1, Lokman Soyoral1, Uğur Göktaş1, Ragıp Balahoroğlu2, Muhammed Bilal Çeğin1, Abdullah Kahraman1, Nureddin Yüzkat1

1Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Biyokimya AD. Van


Giriş/AMAÇ: Yüksek frekanslı jet ventilasyon ortalama havayolu basıncı ve tidal volümun düşük olmasına bağlı olarak; düşük şant fraksiyonu, yüksek arteriyel oksijen basıncı ve periferik oksijen saturasyonu sağlama gibi önemli avantajlara sahiptir(1,2). Toksik düzeydeki serbest radikaller lipidler, proteinler ve nükleik asitlerle etkileşerek membran bütünlüğünün kaybına, proteinlerde yapısal-fonksiyonel değişikliklere ve genetik mutasyonlara sebebiyet vermektedir. Organizma bu zararlı radikallerin etkisiyle başa çıkabilmek için enzimatik/non-enzimatik antioksidan savunma sistemlerine sahiptir(3,4). Genel anestezide kullanılmakta olan anestezi yöntemleri ve anestezik maddeler cerrahi travmanın oluşturduğu stresle birlikte, vücudun immünolojik ve antioksidan savunma sistemlerini bozan önemli faktörlerdendir(5). Bizde çalışmamızda süperimpoze yüksek frekanslı jet ventilasyon(SHFJV)yönteminin oksidatif strese etkilerini karşılaştırmak istedik. Gereç/YÖNTEM: Etik kurul ve hasta yazılı-sözlü onamı alındı, randomize iki grup oluşturuldu. Birinci gruba(n=30) anestezi cihazıyla klasik konvansiyonel ventilasyon yöntemi, ikinci gruba(n=30) SHFJV uygulandı. Heriki gruba TIVA uygulanıp,45dk’lık süreçte takip edildi. Operasyon öncesinde ve 45dk sonrasında kan alınarak 8-hidroksi-2´deoksiguanozin(8-OHdG), Malondialdehid(MDA), KoenzimQ10/koenzimQ10H, Nitrik Oksit(NO), Glutatyon(GSH) seviyeleri ölçüldü. Hemodinamik parametreler takip edildi. SPSS-paket programı kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Hemodinami bakımından gruplararası fark görülmedi. 8-OHdG seviyeleri 1.Grupta anlamlı yüksek bulundu. MDA düzeyleri gruplararası benzer bulunmakla beraber postoperatif düzeylerinin preoperatif değerlere göre heriki gruptada anlamlı azaldığı görülmüştür. NO düzeyleride aynı olmakla birlikte aynı şekilde postoperatif anlamlı arttığı görülmüştür. Gruplararası karşılaştırmada GSH ve CoQ10/CoQ10H düzeylerinde ikinci grupta anlamlı bir yükselme olmuştur. Tartışma/SONUÇ: Hemodinamik parametreler SHFJV veya klasik konvansiyonel ventilasyon yöntemiyle TİVA altında benzer ve stabil hemodinamik koşullar sağlamaktadır.8-OHdG değerlerinin klasik konvansiyonel ventilasyon grubunda yükselmesi DNA hasarı bakımından SHFJV’nin daha olumlu şartlar oluşturduğunu göstermektedir. GSH değerleri açısından bakıldığında SHFJV'un klasik konvansiyonel yönteme göre hastaları antioksidan etki açısından daha olumlu etkilediğini tespit ettik. Lipit peroksidasyonu(MDA düşüşü) ve angiogenez etkileri açısından(NO yükselmesi) benzer sonuçlar heriki yöntemin birbirine bu konuda üstünlüğü olmadığını göstermiştir. Okside-CoQ10 düzeylerinin SHFJV yapılan hastalarda yükseldiği ancak olumsuz oksidatif hasar oluşturmadığı kanısındayız.