İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-008

Laparoskopik bariyatrik cerrahide ultrasonografi eşliğinde subkostal ve posterior TAP bloğu kombinasyonu-Ön sonuçlar

Dilek Erdoğan Arı, Arzu Yıldırım Ar, Ceren Şanlı Karip, Ceren Köksal, Mehmet Timuçin Aydın, Mustafa Gazi, Fatma Nur Akgün

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi-İstanbul

GİRİŞ/AMAÇ: Laparoskopik bariyatrik cerrahi uygulanan morbid obez hastalarda transversus abdominis plan (TAP) bloğu mültimodal analjezinin bir komponenti olarak kabul görmektedir. Öte yandan, klasik posterior yaklaşımla uygulanan TAP bloğu umblikus üstü girişimlerde yetersiz kalabilmekte; subkostal yaklaşımla üst abdomende de analjezi sağlamak mümkün olmaktadır. Biz laparoskopik bariyatrik cerrahi sonrasında ultrasonografi eşliğinde uygulanan subkostal TAP bloğu ile subkostal ve posterior TAP bloğu kombinasyonunu postoperatif analjezik etkinlik açısından karşılaştırmayı planladık. GEREÇ-YÖNTEM: Laparoskopik bariyatrik cerrahi geçirecek, ASA II grubuna dahil 40 hastanın çalışmaya dahil edilmesi planlandı. Şu ana dek 35 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı: Grup I (n=18): subkostal TAP blok, Grup II (n=17): subkostal+posterior TAP blok. Propofol ve remifentanil ile TIVA uygulanan hastalara cerrah tarafından her bir trokar yerine 4 ml %0.25 bupivakain uygulandı. Operasyon sonlanmadan önce 1 gr parasetamol, 100 mg tramadol ve 0.1 mg/kg morfin intravenöz yoldan verildi. Postoperatif derlenme odasında her bir enjeksiyon yerine 30 ml %0.2 bupivakain verilerek TAP bloğu uygulanmasının ardından morfin ile hasta kontrollü analjeziye başlandı. TAP blok sonrası 30. dakika ile 2., 4., 6., 12. ve 24. saatlerde istirahat ve öksürük sırasında VAS skorları, morfin sarfiyatı, ilk morfin ihtiyacına kadar geçen süre, bulantı ve kusma insidansı ile hasta memnuniyeti kaydedildi. İstatistiksel analizde ki-kare, Mann-Withney-U ve Wilcoxon testleri testleri kullanıldı. BULGULAR: Her iki grupta da TAP bloğu uygulamasından sonra istirahat ve öksürük VAS skorlarında belirgin düşüş gözlendi (p=0.00). Gruplar arasında VAS skorları, morfin sarfiyatı (6.87±4.67 mg ve 6.36±6.05 mg, p=0.57), bulantı ve kusma insidansı ile hasta memnuniyeti yönünden fark saptanmadı. İlk morfin ihtiyacına kadar geçen süre Grup I’de Grup II’ye göre daha kısaydı (219.79±212.33 dk ve 330.71±319.15 dk, p=0.052), ancak istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Lokal anestezik toksisitesi gözlenmedi. TARTIŞMA/SONUÇ: Çalışmamızda şu ana kadar elde ettiğimiz bulgular laparoskopik bariyatrik cerrahi uygulanan hastalarda subkostal ve posterior TAP bloğu kombinasyonunun subkostal TAP bloğundan daha üstün analjezi sağlamadığını düşündürmektedir.