İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-024

Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG) uygulanan hasta da gelişen iki komplikasyon: Kataterin yanlış yere yerleştirilmesi ve İatrojenik gastrokolik fistül

Alpay Ateş1, Volkan Temel1, Hüseyin Utku Yıldırım1, Müge Arıkan1, Coşkun Polat2, Ayşegül Özgök1

1Karabük Üniversitesi,Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı,Karabük
2Karabük Üniversitesi,Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı,Karabük


GİRİŞ: Uzun süre oral alamayacak hastalara Perkutan Endoskopik Gastrostomi (PEG) uygulanması önerilmektedir. Bu invaziv bir girişim olup, uygulama sırasında veya sonrasında komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir. Hemoraji, peritonit, peristomal yara enfeksiyonu, aspirasyon ve gastrokolik fistüller gibi sık karşılaşılan komplikasyonların yanısıra tüpün yanlış yerleşimine bağlı daha nadir komplikasyonlar da izlenebilmektedir. Bu olguda, Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) takibi sürecinde uygulanan PEG in yanlış yerleşimi sonrasında izlenen dirençli diare ile bulgu veren hastamızı ve tedavimizi sunmak istedik. OLGU: Serebrovasküler hastalık nedeni ile YBÜ' de trakeostomize olarak mekanik ventilatörde izlenen, 70 yaşındaki erkek hastamıza yatışının 6. ayında genel cerrahi önerisi ile PEG açıldı. Uygulama sonrası 11. günde batın distansiyonu ve akciğer filminde diafragma altında serbest hava izlenen hastadan genel cerrahi konsultasyonu istendi (Şekil1). Cerrahi tarafından tanısal laparoskopi yapıldı. Mide ön duvarı ile batın önduvarı arasında hava kaçağı tespit edildi. Kateter birkaç santim çekilerek, sabit hale getirildi. Cerrahi onayı ile PEG den beslenmeye başlandı. 10 gün sonra, bol sulu defekasyon nedeni ile enteral beslenmeye ara verildi. Mükerrer defa enteral beslenme değişik enteral ürünler ile denenmesine rağmen diaresi geçmedi. 32. günde defekasyonda mama görülmesi üzerine gastroenteroloji konsultasyonu istendi. Çekilen kontrastlı batın tomografisinde kateterinin gastrik boşluktan çıkıp kolon boşluğuna girdiği tespit edildi (Şekil2). Hasta operasyona alındı. Kanülünün transvers kolonda olduğu görüldü. İatrojenik gastrokolik fistül olduğu saptandı. Kanül mide içine tespit edildi. Transvers kolondan loop transversostomi yapılıp, operasyon sonlandırıldı. Post operatif 24.saatte beslenmeye başlandı. Semptomları düzelen hastanın takiplerine devam ediliyor. SONUÇ: PEG tüplerinin kullanımı ağız yoluyla beslenemeyen kronik hastalarda fayda sağlarken nadirde olsa uygulama esnasında tüpün yanlış yerleştirilebileceği unutulmamalıdır.