Beklenen zor havayolu yönetiminde nazal entübasyon için videolaringoskopi fiberoptik entübasyona alternatif olabilir mi?
Süheyla Karadağ Erkoç1, Çağıl Vural2, Olcay Dilken1, Zekeriyya Alanoğlu1, Neslihan Alkış1
1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Ankara 2Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi AD Anestezi Bölümü, Ankara
GİRİŞ Beklenen/beklenmeyen tüm zor havayollarının yönetiminde videolaringoskoplar başarıyla kullanılmaktadır. Ancak beklenen zor entübasyonda lokal anestezi ve hafif sedasyonla fiberoptik bronkoskopi kullanımı güvenli bir yaklaşım olarak daha çok tercih edilmektedir. Biz bu olguda beklenen zor nazal entübasyon nedeniyle fiberoptik entübasyona alternatif olarak Truview® videolaringoskop ile uyanık nazal entübasyon yaptığımız hastayı sunuyoruz. OLGU Dudak kanseri nedeniyle 2 ay önce rezeksiyon ve bilateral boyun diseksiyonu yapılan 51 yaşında erkek hastaya ameliyat sonrası dudakta kontraktür gelişmesi üzerine sağ radial önkol serbest flep ile onarım yapılması planlandı. Preoperatif değerlendirmesinde özellik olmayan hastanın fizik muayenesinde; kontraktüre bağlı ağız açıklığı 2 cm tespit edildi (Resim-1). Hasta uyanık nazal entübasyon bakımından bilgilendirilerek onamı alındı. Hasta 0.5 mg im atropin ile premedikasyonu takiben amelitahaneye alındı. Muayenede sağ burun deliğinden daha rahat nefes aldığı görüldü ve %2 lidokain 2 ml uygulandı. Laringo-trakeal mukozal atomizer ile %4 lidokain 4 mg/kg dil arkasına uygulandı. 5 dk 4 lt/dk O2 ile maske preoksijenizasyondan sonra spontan solunumu baskılamadan hastanın yanıtına göre 60 mg propofol uygulayarak sedasyon yapıldı. 4 lt/dk 02 buğulanma ve sekresyonları uzaklaştırmak için oksijen hattından verilirken Truview® marka videolaringoskopla dil ekarte edilip epiglottis görüldükten sonra elevasyonu sağlanarak vokal kordlar tam olarak görüldü (Resim-2). Sağ burun deliğinden #7,5 nazal tüp yerleştirildi ve nazofarinkse kadar ilerletildi. Tüp vokal kordların girişine geldiğinde propofol dozu 3 mg/kg tamamlandı ve 0.6 mg/kg roküronyum uygulandı. Endotrakeal tüp videolaringoskoptaki görüntü eşliğinde trakeaya doğru ilerletilerek entübasyonu sağlandı (Resim-3). 370 dk süren cerrahi sonunda hasta sorunsuz bir şekilde uyanık ekstübe edildi (Resim-4). TARTIŞMA Beklenen zor entübasyon yönetiminde lokal anestezi ve hafif sedasyonla birlikte sıklıkla fiberoptik bronkoskopi kullanılmaktadır. Ancak fiberoptik bronkoskopun kullanımı ayrı bir eğitim ve deneyim gerektirir. Videolaringoskopları deneyimsiz uygulayıcılar hızlı öğrenme becerisi ile beklenen ve beklenmeyen zor entübasyon olgularında başarıyla kullanabilir. Bu olguların yönetiminde videolaringoskopi fiberoptik bronkoskop ile entübasyona uygun ve kolay bir alternatif olabilir.
|