İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-042

Ultrasonografi Eşliğinde Aksiller Blok Uygulanan Hastalarda İki Farklı Bilgilendirme Metodunun Preoperatif Anksiyete Üzerine Etkileri

Semih Başkan, Tolga Barut, Nihal Gökbulut Özarslan, Vildan Taşpınar, Hidayet Ünal, Mustafa Baydar

ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

GİRİŞ: Ameliyat öncesi dönemde anestezi ve cerrahiye bağlı endişelerin anksiyeteye yol açtığı bilinmektedir. Preoperatif anksiyetenin hasta memnuniyetini etkilediği ve hastanede kalış süresini uzattığı gösterilmiştir AMAÇ: Ultrason eşliğinde aksiller blok uygulanan hastalarda; uygulamanın klasik(yazılı ve sözel) olarak ve görsel multimedyabilgilendirmesinin hastaların peroperatif anksiyete üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık GEREÇ-YÖNTEM: Çalılmaya 18-65 yaş arası 100 hasta dahil edildi. Çalışmada hastaların ameliyat öncesi yatağında STAI 1 testi ile bazal anksiyete sevileri ölçüldü. Hastalar randomize Grup:V( video ) ve Grup: K(yazılı ve sözel ) olarak ayrıldı. Grup:V de bulunan hatsalara 3 dk işlemleri anlatan bir bilgilendirme videosu izletildi. Grup: K'de bulunan hastalara ise kliniğimizde standart olarak uygulanan yazı bilgilendirme okutulup bir araştırmacı tarafından bilgilendirildi. İşlem öncesi hastalara STAİ-1 testi tekrar uygulandı. BULGULAR: Bilgilendirme öncesi gruplar arasında aksiyetelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Hastaların anksiyete skorları bilgilendirme sonrası istatistiksel anlamlı olarak azaldı.Bilgilendirme sonrası klasik bilgilendirme ile video bilgilendirme arasında anksiyete düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmedi. Ancak bilgilendirme sonrası video grubunda yüksek anksiyete düzeyi oranı sözel gruptakine göre azdı. Bilgilendirme öncesi ve sonrası anksiyete skorlarındaki düşüş cinsiyet, yaş, eğitim durumu ile karşılaştırıldığında anlamlı fark izlenmedi. TARTIŞMA: Anksiyete hastanın ağrıyı algılayışını kötüleştirebileceğinden artmış anksiyete bütünsel olarak hastanın peroperatif bakım ile ilgili memnuniyetini kötüleştirebilir. Çalışmamızda her iki grupda bilgilendirme öncesi ve sonrası anksiyete skoru ortalamaları arasında anlamlı düşüş bulunmuştur. Bu düşüş uygulanacak anestezi yöntemi ile ilgili bilgilendirmenin başarılı ve yeterli olduğunu, hastaya yeterince bilgi verilirse anksiyetisinin azaltılabileceğini, rutinde kullanılan bilgilendirme metodlarının yanında görsel bilgilendirme ile kısa zamanda etkili bilgilendirme yapılabilceğini düşünmekteyiz. Tüm bilgilendirme sonucunda azalan anksiyetenin yaş, cinsiyet, ve eğitim durumundan bağımsız olduğu düşüncesindeyiz. SONUÇ: El cerrahisi hastalarına operasyondan bir gün önce yapılacak usg eşliğinde aksiller bok işlemini klasik metodların yanında 3 dakikalık kısa bir film ile bilgilendirmein bile anksiyeteyi azalttığını gözlemledik.