İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-052

Laparoskopik kolesistektomilerde intraperitoneal ve trokar yerine uygulanan lokal anesteziklerin postoperatif ağrı üzerine etkileri

Gülsüm Altuntaş, Ömer Taylan Akkaya, Derya Özkan, Şener Balas, Elif Özlü

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara

GİRİŞ-AMAÇ: Laparaskopik kolesistektomilerde postoperatif ağrı önemli bir problemdir. Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, epidural analjezi, opiyoidler,insizyon yeri lokal anestezik infiltrasyonu, intraperitoneal lokal anestezik uygulaması tedavide uygulanmaktadır. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomilerde trokar yerine bupivakain infiltrasyonuyla intraperitoneal bupivakain uygulamasının postoperatif analjezik etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Laparoskopik kolesistektomi geçirecek olan, ASA I-III, 20-70 yaş arasında 90 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara standart genel anestezi uygulandı. Hastalar üç gruba ayrıldı. Grup I’ de torakar yerlerine cilt, fasya, kas ve preperitoneal alana bupivakain ( %5 20 ml); Grup II’ de intraperitoneal bupivakain ( %5 20 ml; safra kesesi yatağına ve heriki subdiafragmatik alana) ve Grup III’ de hem trokar yerine hem de intraperitoneal salin uygulandı. Hastalara iv hasta kontrollü analjezi (HKA) yöntemiyle postoperatif morfin verildi. Hastaların ekstübasyon,1, 2, 4, 8, 12, 24. saat VAS, bulantı kusma, omuz ağrısı ve sedasyon skorları değerlendirildi. VAS 5 ve üzeri olan hastalara ek analjezik olarak NSAİİ (deksketoprofen) iv uygulandı. 24. saatteki morfin tüketimi, hipotansiyon, solunum sıkıntısı, bradikardi, bulantı kusma, kaşıntı varsa kaydedildi. BULGULAR: Tüm izlem zamanları içerisinde Grup I' in VAS düzeyi Grup II ve III' e göre daha düşüktü (p<0,001). 0.Saat hariç geriye kalan tüm zamanlarında da Grup II' ye göre Grup III' ün VAS düzeyi daha yüksekti (p<0,0071). Gruplar arasında bulantı kusma sıklığı açısından fark yokken (p=0,058), omuz ağrısı açısından Grup I ve II' ye göre Grup III' de omuz ağrısı daha sık görüldü (p<0,05). Toplam morfin tüketimi Grup I' e göre Grup II ve III' de olarak daha yüksekti (p<0,001 ve p<0,001). Ek analjezik ihtiyacı da Grup I ve II' ye göre Grup III' de daha yüksekti (p<0,05). Tartışma ve SONUÇ: Laparoskopik kolesistektomilerde trokar yerine lokal anestezik infiltrasyonunun postoperatif analjezi üzerine etkin ve güvenilir olduğu kanaatindeyiz.