İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-21

GENEL ANESTEZI VEYA DÜŞÜK DOZ SPINAL ANESTEZI UYGULANAN BRAKITERAPI HASTALARINDA ANESTEZI TERCIHI VE HASTA MEMNUNIYETI

Yİ.TUNÇEL 1, M.KAYA 1, M.CEYLAN 1, S.YILMAZ 1, S.ÜNVER 1


ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Brakiterapi jinekolojik kanser tedavisinde tek başına veya eksternal radyoterapi ile birlikte uygulanan standart tedavi yöntemidir. Ağrılı bir işlem olduğu için radyoaktif kaynağın yerleşimi genellikle anestezi altında gerçekleştirilir ve en az ardışık 4 girişim gerekebilir.

Çalışmadaki amacımız günübirlik anestezi kabul edilen brakiterapi hastalarının ardışık seanslarda uygulanan spinal veya genel anestezi yöntemlerinden hangisini tercih ettiklerini ve anestezi yönteminden memnuniyeti bir ön çalışma ile araştırmaktı.

Çalışmaya 18-65 yaş arası, inoperatif serviks kanseri nedeniyle brakiterapi planlanan, ASA I-III 10 hasta alındı. İlk seansta uygulanacak anestezi şekli randomizasyon ile belirlendi. İkinci seansta diğer anestezi yöntemi uygulandı. 3. seans için seçilecek anestezi yöntemi ise hastaların tercihine bırakıldı. Genel anestezi larengeal maske ile (TİVA=remifentanil/propofol), spinal anestezi 25 G iğne ile (3 mg %0,5 bupivakain+20μg fentanil1,5 ml/dk) uygulandı.

İntraoperatif hemodinamik veriler, postoperatif VAS skorları, hasta memnuniyeti (0=hiç memnun değil, 1= az memnun, 2= memnun) radyoterapist memnuniyeti ve taburculuk süreleri ile yan etkiler değerlendirildi.

Yaş ortalaması 48±10 olan 10 hasta ve 30 işlemin sonuçları değerlendirildi. Genel anestezi uygulamasında intraoperatif kan basıncı ve kalp hızı değerleri preoperatif değerlere göre daha düşük iken (p≤ 0,05) spinal sonrası hemodinami stabil seyretti. Bromage skoru 9 hastada 1 idi. Genel anestezi alan hastalarda VAS değerleri daha yüksekti. (2,5(1-5), 0(0-3) sırasıyla p≤ 0,05). Hastaların 8’i üçüncü seans için genel anesteziyi seçmekle birlikte, spinal anestezide hasta memnuniyeti daha iyiydi. Radyoterapistlerin tümü ise spinal anesteziyi seçti. Taburculuk süreleri spinalde 145 (90-210) dk, genelde 23,5 (17-33) dk idi (p≤ 0,05).

Brakiterapi ağrılı bir işlem olduğu için günübirlik anestezi gerektirir. Spinal anestezi yönteminde ağrı palyasyonu daha iyi olmakla birlikte hastaların çoğu genel anesteziyi tercih etmiştir. Tercihteki en önemli etken işlem sonrası kısa taburculuk süreleri ve spinal anestezi sonrası uyuşukluk hissinin yarattığı rahatsızlıktı. Düşük doz spinal anestezi brakiterapi gibi ağrılı bir işlem için hem iyi hemodinami sağlaması hem de aplikatörün yerleşimini kolaylaştırması bakımından radyoterapistler tarafından da tercih edilebilecek anestezi şekli olabilir. Ancak taburculuk süresinin hasta tercihinde daha önemli bir role sahip olduğu gözlendi.