İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-26

ERİTROPOİETİN İZOFLURAN İLE OLUŞAN APOPTOZU AZALTIR

Ü.SÖNMEZ 1, O.YILMAZ 2, AN.GÖKMEN 3, E.ÖÇMEN 3, İ.AKSU 4, A.DAYI 4, S.CİLAKERMIÇILI 5, A.DERBENT 6


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ AD 1
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 3
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOLOJİ AD 4
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ AD 5
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 6

Birçok çocuk beynin hızlı büyüme döneminde anestetik ilaçlara maruz kalmaktadır. Deneysel çalışmalarda bu dönemdeki anestetik maruziyetinin nöroapoptoza ve öğrenme-bellek bozukluklarına neden olabildiği gösterilmiştir. Eritropoietin (EPO) antiapoptotik, anti-inflamatuar, antioksidatif, anjiogenik ve nörotrofik özellikleri olan bir hormondur. Bu deneysel çalışmamızda düşük doz eritropoietinin yeni doğan ratlarda izofluran anestezisinin neden olabildiği nöroapoptoza ve öğrenme-bellek bozukluklarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Etik kurul izninden sonra çalışmaya 44 adet 7 günlük Wistar cinsi rat alındı. Kontrol grubu (GK)(n=14): 6 saat oda havasında soludu. İzofluran grubu (Gİ)(n=15): 6 saat %100 oksijen içinde %1,5 konsantrasyonda izofluran anestezisi uygulandı. İzofluran+EPO grubu (GİE)(n=15): 6 saat %100 oksijen içinde %1,5 izofluran anestezisi sonrası 1000 IU/kg intraperitoneal EPO uygulandı. Her grup akut (patoloji) ve kronik (öğrenme-bellek testi) olmak üzere iki gruba bölündü. Akut gruplar anesteziden 24 saat sonra dekapitasyonla sakrifiye edildi ve gümüş, aktif kaspaz-3 ve Fluoro-Jade C boyaları ile boyandı. Frontal, talamus, hipokampus, amigdala ve striatum bölgelerinde apoptotik hücreler sayıldı. Kronik gruba anesteziden 5 hafta sonra Morris su tankı testi uygulandı.

Tüm boyama yöntemleri ile frontal korteksteki apoptotik hücre sayısı Gİ’de GK’ya göre anlamlı yüksek bulundu (p=0,002; p=0,002 ve p=0,024 sırasıyla gümüş, kaspaz-3 ve fluoro-jade C boyama). GİE, Gİ ile karşılaştırıldığında ise frontal korteksteki apoptotik hücre sayısında anlamlı bir düşüş saptandı (p=0,002; p=0,04 ve p=0,012 sırasıyla gümüş, kaspaz-3 ve fluoro-jade C boyama ile). Diğer beyin bölgelerinde anlamlı bir fark saptanmadı. Morris su tankı testlerinde yüzme ve platformu bulma sürelerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken Gİ’de anksiyetenin göstergesi olan thigmotaktik yüzme süresi GK ve GİE’ ye göre anlamlı uzun bulundu (sırasıyla p<0,001 ve p<0,05).

Çalışmamızda 6 saat %1,5 izofluran anestezisinin yenidoğan ratlarda frontal kortekste apoptoza ve Morris su tankında thigmotaktik yüzme süresinde artışa neden olduğunu ve anestezi sonrası uygulanan düşük doz EPO’ nun bu yan etkilerden koruduğunu saptadık.