İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-096

Airtraq Laringoskop, Glidescope Laringoskop Ve Macintosh (Direk,Klasik) Laringoskop İle Gerçekleştirilen Endotrakeal Entübasyon Başarılarının Karşılaştırılması

Hasan Ömür Özkan, Tuna Ertürk, Gökhan İnangil, Sezai Özkan, Fuat Gürbüz

Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Servisi, İSTANBUL

GİRİŞ Başarılı havayolu yönetimi, anestezi uygulamalarında hasta güvenliği için gereken birincil ve en önemli adımdır. Son yıllarda ventilasyon ve entübasyon için kullanılan malzemelerin çeşitliliğinin artmasından dolayı zor havayolu yönetiminde daha avantajlı duruma gelmiş bulunmaktayız. Airtraq laringoskop ve Glidescope laringoskop da bu amaçla geliştirilmiş alternatif laringoskopi cihazlarıdır. Bu prospektif, randomize, klinik çalışmada Airtraq laringoskop, Glidescope laringoskop ve Macintosh laringoskop ile gerçekleştirilen endotrakeal entübasyon başarısını; Cormack-Lehane laringoskopik sınıflaması, entübasyon süresi, deneme sayısı, entübasyon için ihtiyaç duyulan kolaylaştırıcı manevra kullanımı yönünden birbirlerine olan üstünlüklerini karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM Çalışmaya elektif cerrahi uygulanacak, 18 yaşından büyük, ASA I-II fizyolojik risk grubundaki 180 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 60’ arlı üç gruba ayrıldı. Grup-A’ da Macintosh laringoskopla, Grup-B’de Glidescope laringoskopla ve Grup-C’ de Airtraq laringoskopla entübe edilen hastaların Cormack-Lehane laringoskopik sınıflaması, entübasyon süresi, entübasyon deneme sayısı, entübasyon için ihtiyaç duyulan kolaylaştırıcı manevralar ve entübasyona ait komplikasyonlar kaydedildi. Demografik veriler gruplar arasında benzer bulundu. BULGULAR Cormack-Lehane laringoskopik skoru, entübasyon süresi, deneme sayısı ve kolaylaştırıcı manevra kullanımı parametreleri Airtraq laringoskopi ve Glidescope laringoskopi grubunda Macintosh laringoskop grubuna kıyasla anlamlı olarak daha iyi bulundu. Entübasyon başarı oranı ve entübasyona bağlı komplikasyonlar açısından ise Macintosh laringoskopa herhangi bir üstünlükleri bulunmadı. Airtraq laringoskopi grubu ile Glidescope laringoskopi grubu arasında ise istatiksel olarak anlamlı hiçbir fark bulunmadı. SONUÇ Çalışmamızın sonucunda Airtraq ve Glidescope laringoskoplarının Macintosh laringoskopa kıyasla daha iyi glotik görüntü sağladığı ve entübasyonu kolaylaştırdığı kanısına vardık. Glidescope laringoskop ile Airtraq laringoskop arasında incelediğimiz tüm parametreler yönünden istatiksel bir fark bulamamış olmamızdan dolayı her iki tekniğin de başta zor entübasyon düşünülen hastalar olmak üzere tüm entübasyon işlemlerinde rahatlıkla kullanılabileceği kanaatindeyiz.