İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-101

Epidermolizis Bülloza Tanılı Hastada Psödo-sindaktili Cerrahisi için Ultrason-eşliğinde Aksiller Brakial Pleksus Blok Uygulaması

Emine Aysu Şalvız1, Ömür Aksoy1, Erdem Beyazıt1, Ömer Berköz2, Serhat Atalay Eviş2, Kamil Mehmet Tuğrul1

1İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Anabilim Dalı
2İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, El Cerrahisi Bilim Dalı


GİRİŞ: Epidermolizis bülloza nadir görülen kalıtımsal bir hastalıktır ve minor travma sonrası epitelyal dokuda ortaya çıkan belirgin mekanik kırılganlık, tekrarlayan büller ve erozyonlar ile karakterizedir (1-3). Bu hastalarda uygun anestezi tekniğinin seçimi, peri- ve post-operatif dönemlerde daha düşük morbidite ve mortalite oranlarıyla çok yakından ilişkilidir. OLGU: Epidermolizis bülloza tanılı 24 yaşındaki erkek hasta (176 cm and 40 kg), İstanbul Tıp Fakültesi El cerrahisi Bilim Dalı’na, her iki el parmaklarında gelişen hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı sebepleriyle başvurmuştur. Cerrahi ekip tarafından psödo-sindaktili tanısı alan hastanın farklı iki seansta kontraktürlerinin serbestleştirilmesi planlanmış ve hasta pre-operatif dönemde anestezi ekibi tarafından değerlendirilmiştir. Hastanın anamnezinde trakea ve özofagus tutulumlarının olduğu öğrenilmiş, fizik muayenesinde kaşeksi, kısıtlı 1.5cm’lik ağız açıklığı, Mallampati skoru 3, ağız içinde ve tüm vücutta hiperemik büllü aktif ve/veya kronik lezyonlar ile ekstremitelerdeki kontraktürler göze çarpmıştır. Yüz ile oral kavitede maske ventilasyonunun ve direkt laringoskopinin sebep olabileceği yeni büllöz lezyonların gelişiminden ve zor entübasyon ile ekstübasyon senaryolarından kaçınabilmek için rejyonal anestezi tercih edilmiştir. Altı ay arayla uygulanan her iki cerrahi için de, 1 mg midazolam ve 25 mcg fentanil ile sağlanan sedasyon sonrasında, 10 mL %1’lik lidokain ve 10 mL %0.25’lik bupivakain karışımı kullanılarak ultrason eşliğinde aksiller brakial pleksus bloğu uygulanmıştır. Duyusal/motor blokaj 30 dakikada sağlanmış ve her iki cerrahi işlem, pre-operatif dönemde tekrar uygulanan 1 mg midazolam ile 25 mcg fentanil sonrası ek analjezik ajan ihtiyacı olmaksızın, sorunsuz tamamlanmıştır (Şekil 1). Anestezi ve cerrahi uygulamalar sırasında herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmamıştır. Post-operatif takiplerde hasta yaklaşık 16 saat ağrı tariflememiş (NRS≤3) ve ilk 48 saatte ek analjezik olarak sadece günde 2x1g parasetamol IV kullanmıştır. SONUÇ: Ultrason eşliğinde uygulanan brakial pleksus blok tekniklerinin, epidermolizis bülloza tanılı seçili hastalarda cerrahi anestezi ve post-operatif analjezi için uygun ve yararlı olduğu görülmüştür. KAYNAKLAR: 1. Hum Gene Ther 2000;11:2283-7. 2. Pediatric Anesth 2008;18:1109-11. 3. Minerva Anestesiol 2010;76:144-7.