İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-97

PEDİYATRİK ELEKTROMYOGRAFİ İŞLEMİ ESNASINDA KETOFOL SEDASYONU İLE İLİŞKİLİ DENEYİMLERİMİZ

T.UMUTOĞLU 1, K.İDİN 1, U.TOPUZ 1, H.UYSAL 1, M.BAKAN 1, E.ÖZTÜRK 1, Z.SALİHOĞLU 1


BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1

Elektromyografi (EMG) işlemi nispeten ağrısız bir işlem olmasına rağmen sağlıklı ölçüm için hastanın hareketsiz olmasını gerektirir. Bu çalışmada 2012 Ağustos – 2013 Ağustos arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Pediyatrik Nöroloji Servisinde elektromyografi (EMG) işlemi sırasında ketofol (ketamin ve propofol karışımı) uygulanan pediyatrik olgular retrospektif olarak incelenmiştir. 

Olgular katı gıdalara karşı 6 saat, anne sütüne 4 saat ve berrak sıvı gıdalara karşı  2 saatlik oral alımın kısıtlanmasını takiben midazolam 0,05 mg/kg ve  atropin 0,01 mg/kg ile premedikasyon uygulandı  ve 5 L/dk maske ile oksijen solutuldu. Periferik oksijen saturasyonu (SpO2), EKG, kalp atım hızı (KAH), ve non- invazif kan basıncı (NİKB)  monitörizasyonu takiben hastalara 1/1 oranında (5 mg propofol + 5 mg ketamin/ml)  ketofol solüsyonundan  0,2 ml/kg intravenöz (IV) bolus yükleme dozunu takiben 1-2 ml/kg/saat hızında IV infüzyona başlandı. Vital parametreleri normal sınırlar içerisinde bulunan hastalar pron pozisyonuna getirilerek RAMSEY sedasyon skalasına göre sedasyon skorları 4-5 olarak ölçüldüğü andan itibaren EMG işlemine başlandı. İşlem esnasında ağrılı uyarana tepki veren, sedasyon skoru 4 olan hastalara ketofol solüsyonundan 0,1 ml/kg IV bolus olarak verildi. 

Çalışmamıza dahil edilen olguların EMG endikasyonları  nöromotor gelişim geriliği (n:15), tanı konmuş nörolojik hastalık (n:12), olası nörolojik defisit (n:2) olarak kayıt altına alındı.  Hastaların ortalama yaşları 3.2±2 yıl idi. Ortalama işlem süresi 18±13 dakika olarak belirlendi.  Hastaların hiçbirinde işlemlerin hiçbir evresinde komplikasyon yaşanmadı. Vital parametreleri normal sınırlar içinde seyreden hastalar işlemlerinin bitimini takiben ketofol infüzyonu sonlandırılıp uyanma odalarına alınıp SpO2 ve KTA parametreleri mönitörize edilip 5 L/dk oksijen ile  yataklarında uyanmaları beklendi. İşlem sonrası  ortalama uyanma süresi (göz açma) 11±7 dakika olarak belirlendi. Tüm hastalarda EMG işlemi ketofol sedasyonu altında istenmeyen hiçbir olay yaşanmadan başarı ile sonuçlandırıldı.

 

Ketofol ile pediyatrik EMG işlemi esnasında güvenli ve yeterli sedasyon uygulanabilmektedir. Ketofol, EMG uygulanacak hastalarda sedasyon seçeneklerinden biri olarak değerlendirilebilir.