PROPOFOL VE INTRALIPID ÖN TEDAVISININ RATLARDA KARDIYAK TOKSISITE OLUŞTURAN LEVOBUPIVAKAIN PLAZMA DÜZEYINE ETKISI
U.TAMER
1, Ş.YILMAZ
1, B.AKBAŞ
2, H.ÇELEBİ
2, İ.GÜNGÖR
3
GÜ ECZ ANALİTİK KİMYA 1 GÜTF ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 2 GÜTF ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 3
Giriş ve Amaç: Intralipid emülsiyonlarla ön tedavinin bupivakainin letal dozunu arttırdığı gösterilmiştir1. %10 intralipid içeriği nedeniyle propofol benzer etki gösterebilir. Bu çalışmada levobupivakainin kardiyovasküler değişiklikler ve asistol oluşturan plazma düzeyine propofol ve intralipid ön tedavisinin etkileri araştırılmıştır.
Metod: Çalışma GÜTF Deney Hayvanları Etik kurulu izniyle; 18 adet erişkin erkek sıçanda üç grupda uygulandı. Grop P (%10 intralipid içeren %1 propofol), Grup İ (%20 intralipid), Grup K (Salin). Sıçanlar Ketamin anestezisi altında kuyruk ve femoral ven kanüle edildi, trakeostomi yoluyla mekanik ventilasyon uygulandı, kardiyak ve invasif kan basıncı monitörizasyonu yapıldı. Sıvılar ve ilaçlar infüzyon pompasıyla verildi. Deneklere ön tedavi solüsyonları 0.5 mL kg-1dk-1 20 dk verildi , takiben asistol gelişene kadar 2 mg kg-1dk-1 levobupivakain infüzyonu uygulandı. Levobupivakain öncesi bazal KAHb ve OABb ölçümleri ve kan gazı analizi yapıldı. İnfüzyon sırasında ilk disritmi, KAH ve OAB %25 ve 50 düşüş ile asistol zamanları kaydedildi. Asistol sonrası intrakardiyak kan alındı.
İstatistik SPSS 17.0 programıyla yapıldı. Veriler dağılıma göre Ort±SS veya Ortanca olarak ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Bonferoni testleri uygulanarak değerlendirildi.
Bulgular: Grupların ağırlık, KAHb ve OABb ile kan gazi ölçümleri benzerdi. Disritmi Grupİ de, GrupK ya göre geç ve yüksek dozda gelişti. Süre ve doz olarak Gruplar arasında KAH %25 düşüş fark göstermezken, %50 düşüş Grupİ de diğerlerine göre geç ve yüksek dozlarda gelişti. Asistol diğer gruplara göre GrupK de erken gelişti, dozlar arasında anlamlı fark bulunmadı. Plazma levobupivakain düzeyi (μg/mL) Grupİ de Grup K ve P ye göre düşük, GrupP ise GrupK ya göre düşük bulundu.
Sonuç: Bu çalışmada lipid emülsiyon kadar güçlü olmasa da propofol’ün levobupivakainin oluşturduğu kardiyodepresif etkileri geciktirdiği ve plazma levobupivakain düzeyini düşürdüğü gösterilmiştir. Sonuçlarımıza dayanarak klinikde yüksek doz lokal anestezik kullanılan rejyonal tekniklerde propofol infüzyonunun koruyucu olabileceğini düşünmekteyiz.
1.Weinberg GL, Anesthesiology 1998;88:1071
|