İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-41

AKCİĞER VEYA KALP CERRAHİSİ SONRASI GELİŞEN AKUT BÖBREK HASARININ ÖNGÖRÜLMESİNDE RENAL REZİSTİF İNDEKS KULLANIMI

MK.ARSLANTAŞ 1, A.KARARMAZ 1, İ.CİNEL 1


MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EAH. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ. 1

 

Akciğer ve kalp operasyonları sıvı dengesinde ciddi değişikliklerin oluştuğu operasyonlar olup postoperatif akut böbrek hasarı (AKI) gelişme insidansı yüksektir. Renal rezistif indeks (RRI) renal arter akış paterninden hesaplanan bir indeks olup, renal kan akımının bir göstergesidir. Çalışmamızda RRI’nın postoperatif böbrek hasarının erken dönem öngörülmesinde etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık.

 

Akciğer veya kalp cerrahisi operasyonu geçiren 22 hasta çalışma kapsamına alındı. Ultrasonografi (USG) ile böbrekler lokalize edildikten sonra renkli doppler ile kan akımının en iyi olduğu bölgeler belirlendi ve bu bölgelerden doppler yardımı ile arteriel dalga formu elde edilip optimize edildikten sonra üç farklı bölgeden ölçüm yapılarak ortalamaları alındı. Preoperatif, postoperatif 1. ve 24. saat RRI hesaplandı. Peroperatif ve postoperatif hemodinamik veriler, kan laktat ve kreatinin değerleri ile idrar miktarları kaydedildi.

 

RRI ile postoperatif kreatinin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptandı (p<0.01). RRI değerleri postoperatif 1. gün en yüksek değerine çıkarken, kreatinin düzeyi en yüksek seviyesine postoperatif 3. günde ulaştı.  Postoperatif kreatinin düzeyi ile hastanede kalış süresi arasında korelasyon yok iken yoğun bakımda kalış süreleri arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0.01). Olgular RRI 0.7’den küçük (n=13) ve büyük (n=9) olmak üzere iki gruba ayrıldığında, yaş ve kreatinin düzeyleri bakımından anlamlı farklılık mevcuttu (p<0.05).

 

Arteriyel pulsatiliteyi değerlendirmek için kullanılan RRI, AKI de artan  renal vasküler direnç düzeyleri ile de doğrudan ilişkilidir. RRI’nın AKI tahmininde yararlılığı klinikte böbrek allogreft sonrasında ve deneysel olarak da akut tubuler nekroz modelinde gösterilmiştir(1-2). Septik hastalarda RRI’nin AKI gelişimini öngörmede son dönemin popüler belirteçlerinden serum Cystatin C den daha iyi bir belirteç olduğu da ileri sürülmüştür(3). Sonuçlarımız RRI’nın akciğer ve kalp gibi büyük operasyon geçiren hastalarda postoperatif AKI’nin erken dönemde tanınmasında basit, noninvazif, yararlı bir tanı yöntemi olabileceğini gösterir niteliktedir.

 

 

 

Literatür:

 

1.    Tranquart F, at.al. Transpl Int 1993.

 

2.    Yoon DY, at.al. Invest Radiol 1995.

 

3.     Schnell D, at.al. Shock 2012