İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-24

PREMEDİKASYON AMACIYLA FARKLI DOZLARDA UYGULANAN ORAL GABAPENTİNİN ETOMİDATA BAĞLI GELİŞEN MYOKLONUS ÜZERİNE ETKİSİ

V.HANCI 1, A.AYDIN 2, İ.DEMİREL 2, AB.ÖZER 2, A.BÜYÜKYILDIRIM 3, M.ÇAKIRGÖZ 4, A.ERSOY 4, ÜA.TÜRKMEN 4, E.DURAN 5


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD 1
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANA BİLİM DALI 2
OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3
OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 4
ŞEHİT KEMAL DEVLET HASTANESİ, GAZİANTEP 5

   Myoklonus ve enjeksiyonağrısı, etomidat ile anestezi indüksiyonunun can sıkıcı iki yan etkisidir. Etomidat’abağlı myoklonik hareketlerin insidansını ve şiddetini azaltan ilaçlarınçeşitliliğine rağmen mekanizması net değildir. Gabapentin 1993’te inatçı parsiyel konvülsiyonların tedavisi için üretilmiş olan, aynızamanda antinosiseptif, analjezik ve antihiperaljezik özellikleri olan yeninesil antiepileptiktir. Ancak etomidata bağlı myoklonus ile benzerpatofizyoloji ve EEG bulgularına sahip olduğu bildirilen  huzursuz bacak sendromu tedavisinde başarıylakullanılan gabapentinin, etomidata bağlı oluşan myoklonus üzerine etkisini araştıranbir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda; Oral yolla uygulanan üç farklıdozda gabapentin ön uygulamasının etomidat enjeksiyonuna bağlı gelişenmyoklonik hareketlerin insidansı ve şiddeti üzerine etkilerinindeğerlendirilmesi amaçlanmıştır.

 

18-60yaş arası, ASA I-II, genel anesteziyle cerrahi planlanan 80 hasta; randomizeolarak operasyondan 2 saat önce;plasebo tablet (Grup P, n=20), 400 mggabapentin (Grup G400, n=20), 800mg gabapentin (Grup G800, n=20) ve 1200 mg gabapentin oral tablet verilen(Grup G1200, n=20) olmak üzere 4 grubaayrıldı. Operasyon öncesi yan etkiler kaydedildi. Anestezi indüksiyonu için 0,3 mg.kg–1 etomidat 10saniyede uygulandı. Çalışma ilaçlarının içeriğini bilmeyen tek bir anestezisttarafından sedasyon düzeyi ve myoklonik hareketler 0-3 arası skala ile değerlendirerekkaydedildi.

 

Demografik veriler benzerbulunmuştur. Grup G1200 ve GrupG800’de; myoklonus insidansı ve şiddetinin Grup P’ye göre anlamlı düzeydedüşük, sedasyon insidansı ve düzeyinin Grup P ve GrupG400’e göre belirgin derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Grup P ve Grup G400 arasında myoklonus insidansı arasındafark olmamakla birlikte grup G400’deplacebo grubuna göre myoklonus şiddeti belirgin olarak düşük saptanmıştır. Operasyon öncesi2 saatlik dönemde gabapentin ile ilişkili herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

Operasyondan 2 saat önce 800mg ve1200mg gabapentin ön uygulamasının operasyon öncesi sedasyon düzeyiniarttırdığı, etomidatabağlı gelişen myoklonik hareketlerin insidans ve şiddetini azalttığısaptanmıştır.