İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-5

KRONIK ANESTEZIK GAZ MARUZIYETI OLANLARDA HIPOTROIDI GELIŞIMININ ARAŞTIRILMASI

H.ÇINGILTEMİZ 1, R.GÜLSIVACI 1, Y.ELA 1, E.DOĞANBAKI 1, S.KOKULU 1, Ö.ÇETİNAKIC 1


AFYON KOCATEPE U. ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Tam kapalı anestezi sistemininkullanılmadığı durumlarda, atık gaz sistemlerinin olmadığı veya yetersiz olduğuameliyathanelerde, anestezi sistemlerindeki gaz sızıntıları nedeniyle, anesteziindüksiyonu ve uyandırılması esnasında ameliyat odalarına atık gazlar yayılarakortam kirliliği yaratmaktadır. Anestezik atık gazların hipotroidi ile direktolarak ilişkili olduğunu bildiren bir klinik çalışma olmamasına rağmen,gazların çalışanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu bildiren pek çokçalışma vardır. Biz de çalışmamızda, anestezik gazlara kronik olarak maruzkalan ameliyathane çalışanlarında hipotroidi gelişimini araştırmayı amaçladık.

          


 


 


 

    

 

 

 

 Çalışmamız; sT3, sT4, TSH, antitg, antitpo düzeylerini belirleyerek hipotroidi riskini belirlemek amacıyla benzer ameliyathane koşullarında, genellikle nitröz oksit, izofluran, sevofluran ve desfluran gibi inhalasyon anesteziklerine maruz kalan 60 ameliyathane çalışanıyla gönüllü olarak katılan 60 kişilik kontrol grubu üzerinde yapılmıştır.  

 İki grup arasında yapılan karşılaştırmada gaz maruziyeti grubunda sT3 ve sT4 değerleri kontrol grubuna göre daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05) . TSH değerleri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05) . Anti tg ve anti tpo otoantikorları açısından gruplar karşılaştırıldığında  gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Cinsiyete göre gaz maruziyeti olan kadınlarda sT3 ve sT4 değerleri kontrol grubuna göre daha düşük olup istatistiksel anlamlı farklılık vardı (p<0,05). Erkeklerde ise gaz maruziyeti olan grupta sadece sT3 değerleri istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0,05).

Bu çalışma, kronik anestezik gaz maruziyetinin sT3 ve sT4 düzeyleri açısından anlamlı olarak olumsuz etki ettiğini göstermiştir. Bu sonuç anestetik atık gazların, ameliyathane çalışanları üzerine zararlı etkilerini açıklama yolunda bir ön çalışmadır. Kesin bir yargıya varabilmek için daha geniş kitlelerle yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.