İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-26

KRANIOSYNOSTOZ OPERASYONLARINDA KAN KAYBI, HEMODINAMIK INSTABILITE VE POSTOPEARTIF ETKILERI

A.SENCER 1, Ö.AKINCI 2, B.BAŞARAN 2, M.YORNUK 2, D.ALTUN 2, A.AYDOSELİ 3, A.ALİ 3


İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ, BEYİN CERRAHİSİ ABD 1
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ,ANESTEZİYOLOJİ ABD 2
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ,BEYİN CERRAHİSİ ABD 3

Kraniosynostoz kafa kemiklerinin prematür füzyonu sonucu oluşmakta ve erken cerrahi düzeltme gerektirmektedir. Kraniosynostoz cerrahisi santral sinir sisteminin normal gelişimini sağlayabilmesi için erken çocukluk döneminde yapılmaktadır. Bu operasyon esnasında ciddi kan kayıpları ve hemodinamik değişiklikler oluşmaktadır. Çalışmamızda kraniosynostoz operasyonu geçiren pediatrik hastaları kan ürünü transfüzyonu ve postoperatif morbidite ve mortalite açısından inceledik.

Çalışmamız verileri 2008-2013 yılları arasında kraniosynostoz operasyonu geçiren 30 hastanın dosyaları taranarak elde edildi.  Hastaların demografik özellikleri, operasyon süresi, operasyon esnasında hipotansiyon gelişme sayısı, kanama miktarı, verilen sıvı miktarı, kan ürünü transfüzyonu miktarı, idrar miktarı, postoperatif kanma ve kan ürünü ihtiyacı, yoğun bakım kalış süresi ve kompliklasyonlar kaydedildi. 

Çalışmaya alınan 10 kadın 20 erkek olgunun yaş, boy, kilo ve operasyon süresi  ortalamaları sırası ile 12.9 ± 9.6 ay, 70.2±9.4 cm, 10.5±2.6 kg ve 277± 60 dk bulundu. İki hasta hariç tüm hastalarda operasyon basına ortalama 1.8 hipotansiyon atağı görüldü. Operasyon esnasında ortalama kan kaybı 48± 21.3 ml /kg saptandı ve operasyon süresi ile kan kaybı arasında pozitif korelasyon bulundu. Hastalara ortalama 29.6 ± 9.1 ml/kg kristoloid, 23.4±4.4 ml/kg eritrosit ve 16.1 ± 5.7 TDP verildi ve 2.3 ±2 ml/kg/saat idrar çıkışı oldu. Tüm hastalar ekstübe olarak yoğun bakım ünitesine alındı. Postoperatif dönemde ortalama 12.2 ± 2.5 ml/kg kan kaybı ve 9.2± 3.2 ml /kg eritrosit ihtiyacı oldu. Yogun bakım ve hastane kalış sürersi sırası ile 1.9 ± 0.3 ve 13 ± 3.1 gün saptandı. Hastanede kalış süresi ile intraopertaif kan kaybı miktarı arasında pozitif korelasyon bulundu. 

Kraniosynostoz operasyonları esnasında ciddi kan kayıpları oluşmaktadır, bu kan kaybı operasyon süresi ile artmakta ve kan kaybı miktarı postoperatif morbiditeyi ve hastanede kalış süresini uzatmaktadır. Operasyon esnasında CVP ve Hct takibini de içren sıkı bir hemodinamik takip yapılmalıdır. Postoperatif ilk 2 günde de kilo başına 10 ml den fazla kanama olabileceği unutulmamalıdır.