İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

S-28

Enteral Beslenme Uygulanan Yoğun Bakım Hastalarında Rutinde Kullanılan Farklı İzlem Protokollerinin Değerlendirilmesi

Esra Tekin1, Sibel Büyükçoban2, Mert Akan3, Sevda Özkardeşler2, Esma Adıyaman4, Necmiye Kılıçaslan4, Uğur Koca4, Necati Gökmen4

1Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, İstanbul
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, İzmir
3Kent Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım, İzmir
4Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, İzmir


GİRİŞ ve AMAÇ: Enteral yolla beslenen yoğun bakım hastalarında, uygulanmakta olan 200 mL - 400 mL gastrik rezidüel volüm (GRV) eşiklerinin hedef kaloriye ulaşma hızı ve gastrointestinal intolerans üzerine etkilerinin saptanmasıdır.

MATERYAL ve METOD: Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi girişimsel olmayan araştırmalar etik kurulunun onayı alındıktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde üç günden fazla kalması beklenen ve enteral beslenme tedavisi başlanan 18 yaş üstü hastaların prospektif gözlem verileri alınmıştır. Yoğun bakım ünitesinde enteral beslenme kararı verilen mekanik ventilasyon desteği altındaki hastalar ardışık olarak her grupta 28 hasta olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Grup I’ de GRV 200 mL ve Grup II’ de GRV 400 mL olarak alındı. {Schofield Formülü}' ne göre hesaplanan günlük volüme ulaşılıncaya kadar, 20 mL/ saat hızda enteral beslenme başlanarak altı saatte bir ölçüm yapıldı ve 10 mL/saat olacak şekilde volüm artırıldı.

BULGULAR ve TARTIŞMA: Çalışmaya alınan hastaların cinsiyet, yaş, {Acute Physiology And Chronic Health Evaluation II} (APACHE II) skorları, vücut kitle indeksi (VKİ) dağılımları, yoğun bakım yatış süreleri, yatış nedenleri ve yandaş hastalıkları her iki grupta benzer dağılımdadır. Hastaların GRV, kusma, diyare ve intolerans görülme sıklığı açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Grup I’ deki hastalar ortalama 26 saatte Grup II’ deki hastalar ortalama 24 saatte hedef kaloriye ulaşmıştır ve iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır.

SONUÇ(LAR): GRV eşik değeri 200 mL olan grup ile GRV eşik değeri 400 mL olan grup arasında hedef kaloriye ulaşma süresi ve gastrik intolerans açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Hastaların beslenmelerine sık ara verilerek hedef kaloriye ulaşma süresini uzatmamak için, gastrik rezidüel volüm 400 mL olana kadar beklenmesinin uygun olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Bu konuda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.