İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2014

P-161

Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Yüksek Doz Kolşisin İntoksikasyonu: Olgu Sunumu

Seda İlhan1, Handan Güleç2, Necla Dereli1, Zehra Baykal Tutal1, Yurdal Akın Kepek1, Merve Bayraktaroğlu1, Münire Babayiğit1, Eyüp Horasanlı2

1Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Ankara


Kolşisin gut, behçet, sarkoidoz, amiloidoz gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Toksikasyonu nadir görülmekle birlikte genellikle suisid amaçlıdır. Morbidite ve mortalitesi yüksektir. Gastrointestinal ve hematolojik değişikliklerden multiorgan yetmezliği (MOY) ve kardiyojenik şok kadar ciddi bir tabloya neden olabilir. Bu olgu sunumunda yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) takip edilen kolşisin intoksikasyonu klinik özellikleri ve sonuçlarının tartışılması amaçlandı. 20 yaşında, 45kg ve behçet hastalığı tanısıyla kolşisin kullanan kadın hasta suisid amaçlı 100 adet kolşisin tablet (50mg) almış. Alımından 5 saat sonra bulantı ve kusması şikayetiyle acil servise başvuran hasta YBÜ’ne kabul edildi. Fizik muayenesinde GKS:15 ve vitalleri stabildi. Mide lavajı uygulanan ve aktif kömür verilen hastanın tetkikleri normal sınırlarda idi. Maske oksijen altında izlenen hastaya hidrasyon ve elektrolit replasmanı yapıldı. Hemofiltrasyon başlandı. İkinci gününde Troponin I, CKMB, AST, ALT, amilaz, lipaz, INR değerleri progresif şekilde arttı. APTT ölçülemeyecek kadar yükseldiği için hemofiltrasyon stoplandı ve Protamin sülfat verildi. Hipotansiyon ve bradikardi gelişmesi üzerine hastaya dopamin ve noradrenalin infuzyon başlandı. Üçüncü günde MOY ve bilinç bulanıklığı gelişen hasta entübe edildi. Kardiyak arrest gelişen hastaya kardiyopulmoner resusitasyona (KPR) başlandı ve KPR’a yanıt verdi. On saat sonra tekrar kardiyak arrest gelişen hasta eksitus oldu. Kolşisin mikrotübül fonksiyonunun potent baskılayıcısıdır. Yağda çözünür, gastrointestinal sistemden hızlı bir şekilde emilir, 1-3 saat içinde plazma pik seviyesine ulaşır ve %20 üriner sistemden atılır(1). Feçesle atılmadan önce enterohepatik sirkulasyona uğradığından aktif kömür kullanımı faydalıdır. Plazma proteinlerine baglandığından toksikasyon tedavisinde hemodiyalizin yararı sınırlıdır. Organ hasarı şiddeti ilaç miktarı ile orantılıdır. Kolşisinin <0.5 mg/kg düzeyinde %100 iyileşme, 0.5-0.8mg/kg arasında %10 mortalite gözlendiği ve >0.8 mg/kg dozlarda hastaların 72 saat içinde kardiyojenik şok sonucu kaybedildiği bildirilmiştir. Antidotu yoktur ve semptomatik tedavi yapılır. Sonuç olarak genellikle ilk 72 saat içerisinde aritmi, solunum ve kalp yetmezliğine nedeniyle mortal seyretmektedir. Kaynak: 1)Süleyman G, Becerik C, Cengiz M. Kolşisin Zehirlenmesi. Türk Anest Rean Der Dergisi 2004;32:310-313.