İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-857

NORADRENALİN İNFÜZYONUNA BAĞLI SİMETRİK PERİFERAL GANGREN:

F.ÇİÇEKCİ 1, Ç.SİZER 1, Ş.ARICAN 1


KONYA NUMUNE HASTANESİ 1

 

GİRİŞ:

Simetrik periferal gangren (SPG) genital organ, kulak, burun ucu ve distal ekstremite gibi bölgelerin en az ikisinde büyük damar  tıkanması olmaksızın görülen sistemik iskemi olarak tanımlanır. Tipik olarak kardiyojenik şok gibi düşük akımlı durumlarda veya enfeksiyöz hastalıklarda meydana gelir. İatrojenik sebeplerde ise sepsis olsun veya olmasın sistemik vazopresör infüzyon uygulamalarına da bağlı SPG görülebilir.

OLGU:

78 yaşında, hipertansiyon, kronik obstüriktif akciğer hastalığı, konjestif kalp hastalığına ek olarak serebrovasküler atak nedeni ile 3. Basamak yoğun bakımda yatan bayan hastada kan basıncı 64/47 mmHg, kalp tepe atımı 145/dak., Ateş:38,8°C, WBC:18,3, INR:1,37 ve kan kültüründe Staph. Heamalyticus üremiş olup hasta sepsis tablosunda değerlendirildi, medikal ve invazif mekanik ventilatör tedavisini destekleyen noradrenalin (steradin®) infüzyonu başlandı. Noradrenalin infüzon dozu 40 mc/kg/dak ulaştığında, rutin fizik muayenede sağ ayak tarsal, metatarsal bölgelerinde, daha belirgin olarak da sağ el 1., 2. ve 3. parmak falankslarında hızlı gelişen gangrenöz nekroz görüldü. Doppler USG ile kontrol edilen ekstremitelerde herhangi bir oklüzyon saplanmadı. Noradrenalin infüzyonu tedrici olarak azaltılarak kesildi ve diğer vazopresör ajanlar başlandı. Oluşan SPG nin tedavisi için Rheomacrodex 40 ml/saat infüzyonu ve pentoksifilin 100 mg 2x1 dozajında uygulandı. Beşinci gün sonunda ayaktaki gangrenöz görünüm kayboldu ancak sağ el 1.,2. ve 3. digital falankslarındaki kuru gangrenöz yapılar yerleşti. Oluşan bu gangrenöz yapılar için plastik cerrahi konsültasyonu sonucu sadece antibiyotik ile pansuman önerildi. Hasta halen yoğun bakım ünitemizde yatmaktadır.

TARTIŞMA VE SONUÇ:

 Etyoloji, geniş damarlardan ziyade parmak damar yatağındaki yoğun vazospastik etkilerin sonucuna bağlı olabilir. Başarılı bir tedavi için sempatik blokaj, vazodilatatörler, asit salisilik asit kullanımı hakkında literatürde bazı yayınlar olmasına rağmen bu tedavi yöntemleri genellikle tatmin edici değildir. Periferal iskemiye yol açan durumları engellemek ve SPG yi erken tanımak,  ampütasyonunu önlemek için erken cerrahi müdahaleler akılda tutulmalı ve eğer iskemi parmakların kuru gangrenine doğru ilerlerse, lokal ampütasyon, debritman ve deri greftleme düşünülmelidir.