Uyanık Fiberoptik Entübasyonda Epidural Katater Kullanılarak Üst Havayoluna Topikal Lidokain Uygulaması: Olgu Sunumu
Mustafa Alparslan Eroğlu, Leyla Alıbaylı, Ece Aydın, Onat Bermede, Zekeriyya Alanoğlu, Neslihan Alkış
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.B.D., Ankara
GİRİŞ ve AMAÇ: Zor havayolu ve zor maske ventilasyonudüşünülen olgularda uyanık entübasyonda kullanılan fleksiblefiberoptikbronkoskop (FFB), güvenilir bir tekniktir(1).Bu uygulamada üst havayolunda anestezisi çeşitli yöntemlerla sağlanabilir. Yazımızda epiduralkatater ile topikallidokain uyguladığımız olgumuzun anestezi yönetimini sunduk.
OLGU SUNUMU: 18 yaşında kadın hasta, düşme sonucu yüzde travma, kanama ve ödem nedeni ile acil servise başvurdu.Maksillofasyal tomografide her iki mandibula boynunda, temporal kemikte ve sağ orbita alt duvarında kırık, sol temporamandibular eklem yapısında tamamen bozulma görüldü. Plastik ve rekonstrüktif cerrahi kliniği tarafından ağız içinde debridman yapılması planlandı. Hastanın ağız açıklığı 6mm olup zor entübasyon ve zor maske ventilasyonu öngörüldü ve FFB ile uyanık nazal entübasyon planlandı.Standart monitörizasyona(Sp02, EKG, NIBP)ilave olarakBİS ve ToFmonitörizasyonuuygulandı. Intravenöz10mcg/kgmidazolam ile premedikasyon yapıldı. Hasta, işlem öncesi 10 dkboyuca oksijen maskesi ile %4 lidokainve 4L/dk oksijen inhale etti. Enjeksiyon korkusu nedeniylesuperiorlaryngeal sinir bloğu yapılamadı. Glottik bölgede anestezi sağlamak için FFB içinden epiduralkatetergeçirildi. FFB ile burundan geçilerekvokal kordlar görüntüleninceepiduralkateterFFB’nin ucundan 2-3 mm ilerletildi,%2’lik lidokain püskürtüldü. Etki için 2 dk beklenildi,kordların arasından trakeaya ilerletilen FFB karinanın önüne yerleştirildi. Hastaya 3 mg/kg propofol ve 1 mg/kgrokuronyum yapıldı. 7 numara nazal endotrakeal tüp FFB boyunca ilerletilerek karinaya yerleştirildi. 15 dakika süren işlem sonunda 4mg/kg sugammadeks ile hasta uyanık olarakekstübe edildi.
TARTIŞMA: FFB ile lokal anestezik eşliğinde yapılan nazal entübasyon, spontan solunumu olan, zor entübasyon ve zor ventilasyon riski bulunan hastalarda yaygın olarak kullanılır (1). Bizim olgumuzda olduğu gibi superiorlaringeal sinir bloğu uygulanamadığı durumlarda, FFB’un içinden geçirilen epiduralkateter ile üst havayollarına lokal anestezik püskürtülmesi hasta konforunu arttırmaktadır (2). Bu grup hastalarda 1 mg/kg dozunda roküronyum ile revers ajan olarak sugammadeks başarılı bir şekilde kullanılmaktadır (3).
|