İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-327

Pediyatrik Kraniofasiyal Cerrahide Anestezik Yaklaşım (Olgu Sunumu)

Gülten Arslan, Özlem Karakaya Sezen, Arzu Algan, Feriha Temizel, Sezer Yakupoğlu, Elif Bombacı, Nihan Çetin

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Kraniyofasiyal anomaliler; çeşitli komplikasyonlardan dolayı anestezi ve cerrahi önemi olan anomalilerdir.Sendromlarla birlikte olabileceği gibi nonsendromik olarak da karşılaşılabilir(1).Anestezik teknik planlanırken detaylı bir değerlendirme gerektiği için olgumuzu sunmayı amaçladık.

OLGU SUNUMU: Gebelikte kraniofasial anomali tespit edilen 10 aylık erkek bebeğin, 39 haftalık iken sezaryen ile doğumunun gerçekleştirildiği, 6 ay yoğun bakım ünitesi (YBÜ)’de kaldığı ve koanal atrezi operasyonu geçirdiği öğrenildi. Kraniostenoz+hidrosefali+hepatosplenomegali+mental ve motor gelişim geriliği+sendromik fasial özellikleri olan ancak bir sendrom olarak tanımlanamayan hastaya ventriküloperitoneal şant operasyonu planlandı Fizik muayenede; genel durumu kötü, tonüs-turgor azalmış, kafa şekli trigonosefalik, frontalde bombe, düşük kulak ve göz kapakları, protrude gözler, hipertelorizm, sivri alın ve yüksek damak mevcut idi.Orofaringeal muayenesinde ise, küçük ağız, maksiller hipoplazi, göreceli mandibular prognatizm ve büyük dil varlığı saptandı. İnterkostal çekilmeler, inspiratuvar stridor ve PEG’li olduğu gözlendi.Sadece anemi ve tiroid hormonlarında düşüklük olduğu ve luminaletten, kepra, levotiron kullandığı gözlendi.Premedikasyon uygulanmayan olguya, el sırtından iv. kanül ile damar yolu açıldı.EKG, SpO2, noninvaziz kan basıncı, kapnografi ve ısı monitörizasyonu uygulandı. İndüksiyonda % 1- 8 sevofloran ve fentanil (1 mcg kg-1) kullanıldı.Maske ile zor ventile edilen olgu airway ve çift el kullanılarak 3 dk %100 O2 ile havalandırıldı.Laringoskop ile kas gevşetici ilaç yapılmadan vokal kordlar değerlendirmek için incelendi ve epiglotun üst ucu görülebildi.Vokal kordların görülememesi üzerine entübasyonun zor olduğu düşünüldü. İkinci girişimde klavuz tel kullanılarak 3 numara balonlu (hesap edilenden küçük) entübasyon tüpü ile entübe edildi.40 dk süren ameliyat sonunda spontan solunumu düzenli ve yeterli hale gelen olgu ekstübe edilerek yakın takip ve monitörizasyon için pediatrik YBÜ’e devir edildi.

TARTIŞMA: Kraniofasial anomalilerle birlikte olan ve tanı konulamayan bu tip sendromlar, multidisipliner yaklaşım ve dikkatli planlanmış cerrahi-anestezi gerektiren, ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabilen konjenital anomalilerdir.Anestezi uygulamalarında zor ventilasyon, zor entübasyon gibi havayolu problemlerinin yanı sıra intrakranial basınç artışı, kanama vb sorunların da olabileceği, postop 24 saat hemodinamik ve nörolojik parametreleri monitörize etmek için pediatrik YBÜ’e alınmasının uygun olacağı kanısına varıldı.