Tirotoksikoz ve Myastenia Gravis'e bağlı gelişen Solunum Yetersizliği
Mustafa Akker, Mehmet Yiğitbaş, İsmail Uysal, Sibel Oba, Ayşe Surhan Çınar
Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi,İstanbul
GİRİŞ ve AMAÇ: Tiroid hormonlarının fazlalığı ile bu hormonların sistemik etkileri sonucu ortaya çıkan tabloya tirotoksikoz adı verilir(1). Myastenia Gravis ise; nikotinik asetilkolin reseptörlerine karşı antikor gelişimiyle sonuçlanan nöromüsküler otoimmün bir hastalıktır(2). Bilinen kronik hastalığı olmayan ve ön planda pnömosepsis nedeniyle yoğun bakım ünitesine yatırılan hastada, uygun tedaviye rağmen tekrarlayan akut solunum yetersizliği ve hastanın sistemik bulgularının nedeninin tirotoksikoz ve myastenia gravis olduğunu tesbit ettik.
OLGU SUNUMU: 29 yaşında kadın hasta acil servisten hipoksemik ve hiperkarbik solunum yetersizliği nedeniyle yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Yapılan klinik ve radyolojik değerlendirmede hastanın toraks BT'sinde sol akciğer alt lobda pnömoni dışında başka patoloji izlenmedi. Uygun medikal tedavi sonrasında ekstübe edilen hastada 24 saat içerisinde hemodinamik instabiliteyle birlikte akut solunum yetersizliği, ateş yüksekliği ve deliryum tablosu gözlendi. Yapılan değerlendirmede TSH <0,01 iu/mL, sT3: 23 pg/mL, sT4: 5,43 ng/Dl, Anti TPO>1000, TRAK:4,38 iu/L olması üzerine hasta Tirotoksikoz olarak kabul edildi. Antitiroid tedavi altında yatışının 15.gününde sol gözde pitozis,diplopi,sekresyonlarını yutamama ve yeniden miks tip solunum yetersizliği gelişen hastanın yatak başı yapılan akciğer ultrasonografisinde sağ alt lobta atelektazi ve sağ hemidiafragmada belirgin elevasyon ve paralizi saptanması, akciğer grafisinde sağ diafragmanın eleve (ŞEKİL 1) olması üzerine ön planda Myastenia Gravis düşünüldü. Terapötik test amaçlı verilen 0,5 mg atropin ve 1,5 mg neostigmin sonrası hastanın bulgularında dramatik iyileşme izlendi (ŞEKİL 2).
TARTIŞMA: Tirotoksikoz krizi,tiroid hormonlarının dolaşımda artması ile ateş yüksekliği, santral sinir sistemi ve hemodinamik bulgulara yol açar(3). Mortalite oranının %20-30’lara dek yüksek olduğunu bildiren yayınlar vardır(1). Myastenia Gravis de göz kasları başta olmak üzere, bulber ve solunum kasları da sıklıkla tutulmaktadır. Diafragma paralizisi ile birlikte, atelektazi ve pnömöni ile hastaların mekanik ventilatör ve yoğun bakımda yatış sürecinin uzamasına yol açmaktadır(4,5). Biz bu olguyla; akut solunum yetersizliği başta olmak üzere yoğun bakım ünitelerinde sık gözlenen ateş yüksekliği,hemodinamik instabilite ve deliryum durumlarında, nadir tesbit edilen Tirotoksikoz ve Myastenia Gravis gibi tanıların da düşünülmesi gerektiğini vurgulamak istedik.
|