Beyin Ölümünün Klinik Tanısının Doğrulanmasında Bt Anjiografi Ve Transkranial Doppler Yöntemlerinin Uyumlu Sonuçları
Serdar Yamanyar, Büşra Tezcan, Derya Ademoğlu, Hayriye Cankar Dal, Dilek Kazancı, Sema Kultufan Turan, Mine Altinkaya Cavus
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Yoğun Bakım Kliniği
GİRİŞ ve AMAÇ: Beyin ölümünün klinik tanısı özellikle yoğun bakımda uzun süre yatmış ve SSS depresanları gibi çeşitli tedavi şekilleri uygulanmış hastalarda oldukça zordur. Birçok ülke yasasında klinik tanının çeşitli görüntüleme yöntemleriyle gösterilen serebral dolaşımve fonksiyon yokluğuyla desteklenmesi gereklidir. Konvansiyonel anjiografi(CA) bu amaçla uygulanan referans görüntüleme yöntemi olsa da BT anjiografi(BTA), elektroensefalografi(EEG) ve transkranialDoppler (TCD) gibi yöntemler de beyin ölümü klinik tanısının doğrulanmasında kullanılabilir. Bu bildiride hastanemizdeki 4 klinik beyin ölümü tanısının doğrulanmasında ardışık olarak kullanılan TCD ve BTA yöntemlerinin uyumlu sonuçlarından bahsetmeyi amaçladık.
OLGU SUNUMU: 2016 ve 2017 yılları arasında 2 subaraknoid kanama,gastrointestinal sistem kanaması ve karaciğer yetmezliği tanıları ile yoğun bakımda yatan toplam 4 hastaya uygulanan beyin ölümü testleriyle konulan klinik beyin ölümü tanısı sonrası ilk olarak TCD yapıldı. Hastalarda düşük sistolikve ters diyastolik akımlar gösterildi. Daha sonra hastalara BTA uygulandı ve internalsereblervenlerde ve orta serebralarterlerde kan akımının olmadığı gösterilerek beyin ölümü tanısı her iki görüntüleme yöntemiyle de desteklendi.
TARTIŞMA: Beyin ölümü klinik tanısının doğrulanmasında kullanılan TCD;yatakbaşı uygulanabilen ucuz ve noninvazif bir yöntemdir. BTA gibi diğer bir destekleyici görüntüleme yöntemi ise hastaların transportundaki zorluklar, pahalı oluşu ve ileri teknik donanım gerektirmesi sebebiyle her zaman pratik olmayabilir. Kliniğimizdeki bu 4 beyin ölümü olgusunda TCD ve BTA sonuçlarının uyumlu bulunmuş olması, beyin ölümü klinik tanısının desteklenmesinde TCD’nin en az BTA kadar güvenilir olabileceğini düşündürmüş ve bu konudaki ileri çalışmaların gerekliliğini göstermiştir.
|