İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-434

Sol Atriyuma Uzanmış Sürrenal Kitle: İntraoperatif Ekokardiyografik Görüntülemenin Önemi

Pelin Çorman Dinçer1, Mustafa Özer1, Gülbin Töre Altun2, Zuhal Aykaç1, Alper Kararmaz1

1Marmara Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı,İstanbul
2Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği,İstanbul


GİRİŞ ve AMAÇ: Bu olgu sunumunda sürrenal kitle tanılı vena cava inferior (VCI) tutulumu ve sağ atriumun içerisine kadar tümör invazyonu olan bir hastada intraoperatif transözefageal ekokardiyografi (TÖE) kullanımının önemini ve cerrahiyi yönlendirmesindeki rolünü vurgulamayı amaçladık.

OLGU SUNUMU: Sürrenal kitle nedeniyle takip edilen 29 yaşındaki erkek hastaya tanısal amaçlı sedasyon altında biyopsi yapılırken ani gelişen solunum sıkıntısı ve hipotansiyon sonrası entübe edilerek yoğun bakıma alınmıştı. Yapılan transtorasik ekokardiyografik incelemelerde VCI’dan sağ atriyuma uzanan ve hem triküspit anulusu hem de VCI-sağ atriyum açılma bölgesini tamama yakın tıkayan tümör saptanmıştı. Hasta, Kalp Damar Cerrahisi, Üroloji ve Genel Cerrahi tarafından operasyona alındı. Anestezi indüksiyonu ve gerekli invaziv monitörizasyonu takiben hastaya TÖE yerleştirildi. (video1) TÖE kılavuzluğunda yapılan vena cava süperior ve assendan aorta kanülasyonu sonrası, kardiyopulmoner bypass (KPB)’a geçildi. Atriotomi yapılarak atriyal tümör çıkarıldı, IVC’ya kavatomi uygulanarak görülebilir bölgedeki tümör temizlendi. Genel cerrahi ve üroloji ekibi tarafından primer kitle eksize edildi. TÖE incelemesinde vena cava içinde tümör rezidüsü olduğu görülünce tekrar KPB’a girildi ve TÖE kılavuzluğunda temizlendikten sonra cerrahi tamamlandı hasta yoğun bakım ünitesine alındı (video 2).

TARTIŞMA: Olgumuz intravasküler ve intrakardiyak uzanımlı tümörlerin cerrahisinde multi disipliner cerrahi yaklaşım ve intraoperatif TÖE’nin ameliyatın başarısı ve hastanın sağkalımı açısından faydalı ve gerekli bir monitörizasyon aracı olduğunu göstermektedir.