Yoğun Bakım Ünitemizde Leptospirozis Tanılı Hasta Takibi
Duygu Aygün, Mehmet Süleyman Sabaz, Sinan Aşar, Gökhan Sertçakacılar, Yasemin Tekdöş Şeker, Deniz Özel Bilgi, Ebru Kaya, Selda Yaşaroğlu, Ömür Tunç, Yavuz Beşak, Gülsüm Oya Hergünsel
Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
GİRİŞ ve AMAÇ: Leptospirozis, tropikal ve subtropikal ülkelerde daha sık görülen, birçok organ tutulması ile seyreden bir zoonozdur. Klinik özelliği hafif grip benzeri semptomlardan akut hayatı tehdit edici forma kadar değişir. Leptospiroz hastaların %90' ında hastalık hafif, anikterik ve kendi kendini sınırlayan ateşli bir hastalık şeklindedir. %10 unda ise WEİL hastalığı şeklinde seyreder ve ateş, sarılık, kanama, renal yetmezlik ve nörolojik bulgular ön plandadır (1,2,3). Biz yoğun bakım ünitemizde takibi sırasında leptospiroz tanısı konulan hastanın takip ve tedavisi ile ilgili deneyimlerimizden bahsettik.
OLGU SUNUMU: 80 yaşında bilinen Diyabetus Mellitus tanısı olan, yurt dışında yaşayan ve ülkemize seyahat eden hasta, 1 gün boyunca ulaşılamaması ve yakınları tarafından evde baygın bulunması sonrası 112 ile acil servisimize getirilmiş. Hastadan alınan anamneze göre düştüğünü fakat tam hatırlayamadığını belirten, yakınlarından alınan bilgiye göre ise 10 gündür iştahsızlık ve duygu-durum bozukluğu olduğu belirtililen,fizik muayenede el ve ayaklarda yaygın döküntü, sol periorbital bölgede düşmeye bağlı ekimozu bulunan, kooperasyon güçlüğü yaşayan hastaya beyin tomografisi çekilerek nöroloji kliniğine konsulte edildi, akut nöropatoloji düşünülmedi. Takibi sırasında ateş, CRP, transaminaz,CK(kreatin kinaz) yüksekliği el ve ayaklarda yaygın makulopapiler döküntüleri olan hasta cildiye hastalıklarına danışıldı ve ön tanıda enfeksiyöz etkenlere bağlı erüpsiyon düşünüldü. Hastadan enfeksiyöz nedenlere yönelik seroloji gönderildi. Akut böbrek yetmezliği tablosu gelişen ve solunum sıkıntısı başlayan hasta orotrakeal entube edilerek yoğun bakım ünitemize kabul edildi. Alınan labaratuar tetkiklerinde leptospira antijeni pozitif olan hastaya enfeksiyon hastalıkları kliniğinin önerileri doğrultusunda doksisiklin tedavisi eklendi. Takibinin 3. gününde weaning kriterlerini karşılayan hasta mekanik ventilatörden ayrıldı. Ateşi, transaminaz yüksekliği, döküntüleri gerileyen, akut böbrek yetmezliği tablosu düzelen hasta yatışının 8. gününde enfeksiyon hastalıkları kliniğine devredildi.
TARTIŞMA: Günümüzde ulaşım ve seyahat olanaklarının artmasıyla beraber, seyahat ile ilişkili hastalık sıklığı artmaktadır. Hekimlerimizin ateş, sarılık, kanama, renal ve nörolojik bulgular varlığında leptospirozu akla getirmeleri ve ülkemizde bu enfeksiyonun görülebilme olasılığını düşünmelerinin tanı ve tedavi açısından yararlı olacağı düşüncesindeyiz.
|