Akut Metan (CH4) Gazı İntoksikasyonu-ARDS-ABY
Tuna Albayrak, Muhammed Murat Kurnaz, Ülkü Aygen Türkmen
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof.Dr. İlhan Özdemir EAH. Anesteziyoloji ve Rea. AD
GİRİŞ ve AMAÇ: Metan şehir çöplüklerinde en çok biriken ve hava ile reaksiyona girdiğinde patlamalara ve yangınlara sebep olan kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Bataklıklarda ve madenlerde de bulunur bataklık gazı olarak da bilinir. Bitki ve hayvan kalıntıları çözülürken su ve metan vererek değişmeye uğrar ve karbon atomun yüzdesi çoğalır. Metan gazı aynı zamanda lağım sularındaki organik maddelerin mayalanması sonucu ile de oluşur. Hava ile karıştığı zaman insan sağlığı açısından oldukça zararlı olmaktadır.
OLGU SUNUMU: İki gündür süren nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve ishal şikayetleri ile hastanemize başvuran 42 yaşında ki erkek hasta Enfeksiyon Hastalıkları tarafından Pnömoni teşhisiyle interne edilmiş. Prerenal ABY tanısı ile nefroloji kliniği tarafından da takip edilirken, 4 gün sonra genel durumunun kötüleşmesi solunum sıkıntısının artması üzerine yoğun bakıma transfer edilen hasta entübe edilerek invaziv mekanik ventilasyon desteği sağlandı. Toraks BT de bilat. buzlu cam dansitesinde yaygın parankimal konsalidasyonlar izlenen hastanın arteriyel kan gazında hipoksinin devam etmesi üzerine ARDS tanısı olan hastaya 2 kez Recruitment manevrası uygulandı ve prone pozisyona alındı (Tablo1). Mekanik ventilasyon desteği 22 gün süren hasta yoğun bakım yatışının 30.gün de servise transfer edildi. Nefroloji kliniği tarafından Renal Arter Stenozu tanılı hastanın Aldesteron düzeyi 563 pg/ml (27-270 pg/ml) ve Renin düzeyi >4 ng/ml/s (0.7-3.30 ng/ml/s) olarak tespit edilmiştir.
TARTIŞMA: Boğucu gazlardan ölümler genellikle mesleki etkilenim sonucu değil kaza sonucu oluşan ölümlerdir. Genellikle deneyimsiz oldukları ve/veya toksik maddelerle daha çok karşılaştıkları için kurbanların çoğu genç erkeklerdir. Çalışma alanında maksimum izin verilen konsantrasyon 7000 mg /m³’tür. Zehirlenmenin ilk belirtileri Kalp hızı artar; kas güçsüzlüğü, nefes darlığı, uyuşukluk, genel zayıflık, bozulmuş böbrek fonksiyonu, hematopoezin bozulması, solunum yetmezliğidir. Hastamız da kapalı bir bidonu açtığında yoğun olarak ortama yayılan gaza kaza ile maruz kaldığını ifade etmektedir ve ciddi nefes darlığı ile hastaneye acil olarak getirilmiştir. ARDS ve ABY tanısı konmuştur. SONUÇ: Boğucu gazların mortalite ve morbiditesi bilinmemektedir. Akut intoksikasyonlarda mortalitenin yüksek olabileceği ve solunum /renal yetmezlik akılda tutulmalıdır.
|