İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-479

Orta Derecede Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) Olan Hastada Yüksek Akışlı Nazal Kanül Kullanımı

Selim Kuşlu, Melike Cengiz, Burcu Çelik, Atilla Ramazanoğlu

Akdeniz Üniversitesi, Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Yüksek akışlı nazal kanül (YANK) hastaya yüksek akım hızı ve konsantrasyonda, ısıtılmış ve nemlendirilmiş oksijen verilmesine olanak sağlar. Bu yöntem, anatomik ölü boşluğun süpürülmesi, nemlendirme, PEEP, rekrütman etkileri ve sabit FiO2 sağlaması nedenleri ile akut solunum yetmezlikli hastalarda (ASY) diğer non-invazif ventilasyon (NIV) tedavilerine göre avantajlı olabilir. Bu çalışmada kliniğimize akut solunum yetmezliği ile başvuran hastadaki YANK kullanımını özetledik.

OLGU SUNUMU: Ani başlayan nefes darlığı, ateş, öksürük şikayetleri ile acil servise başvuran 41 yaşında erkek hasta, ilk değerlendirmenin ardından ciddi takipnesi olması nedeniyle yoğun bakıma yatırıldı. Yoğun bakıma geldiğinde oksijen satürasyonu nazal oksijen tedavisi ile %88 ve PaO2 55mmHg idi. Kan basıncı 155/81mmHg, vücut ısısı 36,6°C, nabız 101atım/dk kaydedildi. Laboratuar değerlendirme lökosit değerinin 44000/mm3 olması dışında normaldi. Hastanın direk akciğer grafisinde bilateral yaygın opasite artışı dikkati çekmekte idi (Resim1). Toraks ultrasonografisinde bilateral plevral effüzyon saptandı. EKO’da patoloji saptanmadı. Hastanın akut başlayan hipoksemisi, bilateral akciğer opasiteleri ve PaO2/FiO2’nin 137 olması üzerine orta derecede ARDS tanısı koyularak FiO2 %70, hava akışı 30 L/dk ayarları ile YANK tedavisine başlandı. YANK tedavisi sonrası hastanın nefes darlığı şikâyeti azaldı. PaO2 değeri de 85mmHg’ya yükseldi. Takip eden günlerde FiO2 değeri kademeli olarak düşürülerek yatışının 4. gününde düşük akımla oksijen veren nazal oksijen kanülü kullanımına geçildi. Bu dönemde hastanın PaO2 122mmHg idi. Takipnenin, hipokseminin ve akciğer grafisindeki opasitelerin gerilemesi (Resim2) üzerine yatışının 6. gününde servise devredildi.

TARTIŞMA: YANK ASY’li hastalarda entübasyon aracılı veya maske yoluyla uygulanan NIV yöntemlerine alternatif olarak kullanımı artmakta olan bir tedavi aracıdır. Oksijenizasyonu standart yüz maskesine göre anlamlı olarak düzelttiği görülmüştür (1-2). Diğer yandan, bir meta-analizde YANK tedavisinin NIV ve konvansiyonel oksijen tedavisine göre entübasyon ihtiyacı ve mortalite açılarından hiçbir üstünlüğü bulunmamıştır (3). Olgumuzda YANK tedavisi ile entübasyona ihtiyaç duymadan ARDS’li hasta tedavi edilmiştir. Daha güçlü kanıtlar ve çalışmalar kullanımı ile ilgili olarak geleceğe ışık tutacaktır.