İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-485

Sezaryen doğumlarda hasta tercihinin Anestezi uygulaması üzerine etkisi

Serkan Uçkun, Feriha Temizel, Ferda Serdoğan, Özlem Sezen, Banu Çevik

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Sezaryen ameliyatları anestezi yöntemini, sezaryenin aciliyeti, hastanın mevcut yandaş hastalıkları, hastanın tercihi, anestezist ve cerrahın tercih ve deneyimleri gibi faktörler belirlemektedir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak genel anestezi (GA) veya rejyonal anestezi (RA) yöntemlerinden uygun olan seçilmektedir. Amacımız, Sezaryen ameliyatları anestezi yöntemi seçiminde hasta tercihinin kliniğimizde çalışan anestezistler üzerindeki etkisini saptamaktır.

MATERYAL ve METOD: Kadın-Doğum ameliyathanesinde tutulan kayıtlardan son iki ayda yapılan 140 sezaryen doğumdan 103 vakada RA uygulandığını bunlardan başarısız RA girişimi sonrasında GA dönülen operasyon sayısının 4 olduğu gözlendi. Solunum yolu güvenliği açısından ilk planda RA çok sık uygulanmasına rağmen kliniğimizdeki GA oranı %26 idi. Hasta tercihinin Anestezistlerin RA uygulamalarını etkileyip etkilemediği, kliniğimizde aktif olarak sezaryen doğumda görev alan 15 uzman hekimle yüz yüze görüşülerek soruldu (Tablo).

BULGULAR ve TARTIŞMA: Elektif operasyon yapılıyor ise hasta tercihinin yapılan anestezi yöntemini etkilediği görüldü.Son yıllarda C/S anestezi uygulamalarında RA oranı gittikçe artmaktadır (1). Sezaryen doğumlarda genel anestezi oranının ABD’de üçüncü basamak bir hastanede için %0,5-1 arasında olduğu saptanmıştır(2). Ülkemiz genelinde ise sezaryenlerde çoğunlukla genel anestezi uygulanmaktadır. Bir çalışmada en çok RA uygulayan üniversite hastanelerinde bile oran %29 olarak bulunmuştur(3). Çalışmamızda GA uygulama yüksekliğinin elektif operasyonlardaki hasta tercihinin yüksekliğinden kaynaklandığı kanısındayız.

SONUÇ(LAR): Sonuç olarak hasta bazında klinik değerlendirme önceliklidir. Hastaların bilgilendirme sonrasında tercihi GA yönünde ise klinik açıdan uygun bulduğumuz sürece RA açısından ısrarcı olmamak faydalı olacaktır.