İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-486

Arı Kovanı Saldırısına Uğraması Sonucu Anaflaksi Gelişen Hastaya Yaklaşım

Gülşah Öncü, Mehtap Kara, Deniz Çakır, Feyza Bolcal, Hafize Öksüz

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD

GİRİŞ ve AMAÇ: Arı sokmalarına karşı alerjik reaksiyonlar IgE aracılı hastalıklardan birisidir. Anaflaktik şok yaşamı tehdit eden bulunan ciddi bir alerjik reaksiyon olarak bilinmektedir. Hayatı tehdit edebilecek ciddi semptomlara neden olabilir. Anaflaksi ile acil servise başvuruların %11’inden böcek ve arı sokmaları sorumludur. Ülkemizde arı sokmalarına bağlı anafilaksi oranı yapılan birkaç araştırmada %2 civarında bulunmuştur. Sokma sonucu gelişen allerjik reaksiyonun ciddiyeti yaş ilerledikçe artmaktadır. En sık baş boyun bölgeleri sokmaları tehlikeli alerjik reaksiyonlara neden olsa da vücudun herhangi bir yerindeki sokma da aynı derecede reaksiyona yol açabilir. Amacımız arı saldırısına uğrayan hastamızın acil müdahalesini demonstratif bir şekilde ele alarak hayat kurtarıcı tedaviyi gözler önüne sermektir.

OLGU SUNUMU: 75 yaşında erkek hasta arı saldırısına uğraması ardından 112 aracılığıyla bilinci kapalı olarak acil servise getirildi. Öyküsünde 11 yıl önce by-pass ameliyatı ve ICD mevcudiyeti vardı. Baş bölgesi ve bacaklarından yüzlerce iğne girişi görülen hastanın nefes darlığı mevcuttu. Yüz bölgesi yaygın ekimotik, peroral şişkinliği mevcut ve yutkunma güçlüğü vardı. Genel durumu orta nb:145 TA:50/30 mmHg idi. 0.5 mg adrenalin uyluk bölgesinden 5 er dakika aralarla 3 kez IM uygulandı. Ayrıca avil-dekort 1x1 amp, 80 mg prednol ve analjezi tedavisi uygulandı. 500 cc SF verildi. Hastanın baş bölgesi ve bacaklarından 600'ün üzerinde arı iğnesi çıkarıldı.Anafilaksinin %25 oranında 12 saat içinde tekrarlama ihtimali olması, bifazik seyri nedeniyle hastayı AYBÜ'nde 24 saat takip edildi. Genel durumu stabil izleyen hasta önerilerle taburcu edildi.

TARTIŞMA: Anaflaksi için tek etkili tedavi adrenalin enjeksiyonudur, anaflaktik şok belirtilerini hızlı bir şekilde iyileştirir. En yaygın ve en etkili enjeksiyon bölgesi uyluk kısmıdır. Eğer hastanın şok durumunu doğru tanımlayamasaydık, sadece antihistaminik tedavi ve diğer desteklerle yeterli sonucu alamayabilirdik. Bu olguda adrenalin kullanılacak zamanı ve hastanın tanısal yaklaşımını daha doğru değerlendirmeyi hedefledik.