İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-91

ZOR HAVA YOLU SİMÜLASYONUNDA FARKLI HAVAYOLU AYGITLARI İLE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYON

D.TÜRKASLAN 1, H.YAĞMURDUR 1, M.GAMLI 1, Ö.SAÇAN 1, B.DİKMEN 1, G.ÖZTÜRK 1, F.ÇİÇEK 1, D.ÖRNEK 1


ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 

Bu çalışmada manken üzerinde zor hava yolu aygıtlarından olan gum elastik buji(GEB), tru view, ışıklı stile (IS) kullanımının entübasyon açısından değerlendirilmesi amaçlandı.

 

Çalışmaya en az 2 yıllık anestezi çalışma süresine sahip olan 60 anestezi doktor ve anestezi teknisyeni  dahil edildi. Çalışma zor entübasyon şartları sağlanmış, Cormack-Lehane sınıflamasına göre grade III olarak değerlendirilen bir manken üzerinde gerçekleştirildi. Zor entübasyon koşullarını sağlamak için mankenin boynuna servikal kolar yerleştirildi. Katılımcılar GEB grubunda (n=60) Macintosh® marka laringoskop kullanılarak GEB yardımıyla Saviour® marka endotrakeal tüp kullanarak, tru-view grubunda( n=60) tru-view laringoskop kullanarak, ışıklı stile grubu (n=60) da Saviour® marka 7mm endotrakeal tüp ile manken üzerinde entübasyonu gerçekleştirdiler. Katılımcıların entübasyonla ilgili olarak entübasyon teşebbüs sayıları, larinxin görüntülenme zamanı, toplam entübasyon zamanı, optimizasyon manevralarının sayısı, dental kompresyon düzeyi kaydedildi ve katılımcıların aleti işlemden sonra değerlendirmeleri içinde Likert-Stil Skalası adı verilen bir sistem kullanıldı.

 

Başarılı entübasyon sayısı GEB grubunda, IS grubuna göre daha yüksekti (p=0,031). Entübasyon teşebbüs sayısı, optimizasyon manevralarının sayısı, larinksin görüntüleme süresi, entübasyon süresi, dental kompresyon GEB grubunda diğer iki gruba göre daha düşüktü (p<0,001). Uygulayıcıların mesleklerine göre kıyaslandığında Truview Grubunda; Anestezi teknisyenlerinde entübasyon süreleri daha uzun (p=0,036), Likert-Stil zorluk skalası daha yüksek (p<0,001) idi. IS Grubunda doktorlarda; entübasyon teşebbüs sayısı (p=0,030), optimizasyon manevra sayısı (p=0,030), dental kompresyon düzeyi ( p=0,003) ve Likert-Stil zorluk skalası (p=0,004) daha düşük, başarılı entübasyon sayısı daha yüksekti (p=0,013), larinksin görüntülenme süresi (p=0,003), entübasyon süresi (p=0,009)  daha kısa idi. GEB Grubunda Larinksin görüntülenme süresi (p=0,004), entübasyon süresi (p=0,014) ve Likert-Stil zorluk skalası (p<0,001) doktorlarda daha düşüktü.

 

Bu üç aygıtın birbirinin alternatifi olmadığını, zor hava yolu ile karşılaşıldığında elde bulundurulması gereken aygıtlar olduğunu, her birinin farklı durumlarda etkili ve güvenilir olduğunu, en efektif tercihin kişinin en aşina olduğu aygıt olduğunu düşünmekteyiz.