İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2017

P-562

Postoperatif bilateral brachial pleksopati ve yaygın yoğun bakım nöropatisi: olgu sunumu

Şeyda Efsun Özgünay1, Şermin Eminoğlu1, Meral Seferoğlu2, Hakan Özkan1, Filiz Ata1

1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği, Bursa
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Bursa


GİRİŞ ve AMAÇ: Genel anestezi sonrası, periferik sinir paralizisi nadir bir komplikasyondur. En sık sinir hasarı brakial pleksus, ulnar ve radial sinirlerde görülmektedir. İntraoperatif sinir hasarlanmasının en sık görüleni ise radial sinir lezyonlarıdır. Biz acil serviste kardiyopulmoner resusitasyon sonrası intraabdominal cerrahi uygulanan ve takibinde yoğun bakım nöropatisi gelişen hastayı sunmayı amaçladık.

OLGU SUNUMU: 56 yaşında ateşli silah yaralanması ile acil servise alınan hastada komputerize tomografi görüntüleme ile bilateral pnömotoraks, batında serbest hava ve mayi tesbit edildi. Acil serviste arrest olan hastaya 40 dakika kardiyopulmoner resüsitasyon uygulandı ve yaygın cilt altı amfizemi oluştu. Resüsitasyon sırasında entübe edilemeyen hastaya larengeal maske yerleştirildi ve acil operasyona alındı. Ameliyathanede kulak burun boğaz doktorları tarafından operasyon sırasında trakeostomi açıldı. Splenektomi, nefrektomi, mide ve diyafragma onarımı yapıldı. Yoğunbakım ünitesine alınan hastada postoperatif bilateral el bilek düşüklüğü tesbit edildi. Nörolojik muayenede bilateral dirsek ve el bileğinde güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı saptanan hastanın yapılan muayenesinde nörolojik muayenesinde proksimal 4/5 ve distal kas gücü 2/5 olup tetraparezi gelişti, Distalde daha belirgin motor kas gücü kaybı mevcuttu. Fizyoterapi ve palyatif tedavi önerildi. İlerleyen günlerde alt ekstremitede de güç kaybı belirlendi. 3. Haftada yapılan elektronöromyografisinde yaygın sensörimotor polinöropati bulguları elde edildi ve yoğun bakım polinöropatisi düşünüldü. Hastaya istirahat splinti verildi. Hastaya pasif eklem hareket açıklığı egzersizi ve progresiv rezistif fizyoterapi egzersizi uygulandı. 3 ay sonunda bilinci açık, koopere, fizik tedavi alan hastanın son nörolojik muayenesinde distal kas güçleri 3/5 proksimaller 4/5 idi.

TARTIŞMA: Brakial pleksus yaralanmaları nadir bir komplikasyondur. Komplike yoğun bakım hastalarında yaygın nöropati tespit edilmesi ve fizik tedavinin erken uygulanması ile başarılı sonuçlar alınabilir.