Egzajere Trendelenburg pozisyonunda gerçekleştirilen jinekolojik laparoskopik operasyonlarda farklı iki ventilasyon modunun hemodinamik parametrelere etkisi
Hakan Yılmaz, Baturay Kansu Kazbek, Ülkü Ceren Köksoy, Ahmet Murat Gül, Perihan Ekmekçi, Gamze Sinem Çağlar, Filiz Tüzüner
Ufuk Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Ankara
GİRİŞ ve AMAÇ: Jinekolojik laparoskopik operasyonlarda kullanılan Trendelenburg pozisyonu ve iatrojenik pnömoperitoneum hemodinamik değişikliklere yol açmaktadır (1). Bu çalışmada elektif laparoskopik jinekolojik volüm kontrollü ve basınç kontrollü ventilasyonun hemodinamik parametrelere etkisinin Pressure Recording Analytical Method (PRAM) metodu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
MATERYAL ve METOD: Etik onay ve yazılı onam alınmasından sonra 30 ASA I-II hasta randomize kontrollü olarak VCV (n=15) ve PCV (n=15) grubuna ayrıldı. Anestezi indüksiyonundan sonra tüm hastalarda FiO2 %50, tidal volüm 8-10 ml/kg, I/E oranı 1/2, frekans end-tidal CO2 38±2 mmHg olacak şekilde ayarlandı ve radial arter kanülasyonu yapıldı. Hastalar >30 derece Trendelenburg pozisyonuna alındıktan sonra intraabdominal basınç otomatik endoflatör ile 10-12 mmHg olarak ayarlandı. Hemodinamik veriler (HR, MAP, SVRI, SVI, CI, SVV CCE, dP/dt) ve mekanik ventilasyon parametreleri (ekspiratuar tidal volüm, tepe ve ortalama havayolu basınçları) indüksiyon sonrası (T0), pnömoperitoneum sonrası (T1), pnömoperitoneumdan 1 (T2), 3 (T3), 5 (T4), 10 (T5) ve 30 (T6) dakika sonra, desuflasyon sonrası (T7), desuflasyondan 5 dak sonra (T8) olarak belirlendi.
BULGULAR ve TARTIŞMA: Gruplar arasında demografik parametreler ile anestezi, cerrahi ve pnömoperitoneum süreleri açısından fark yoktu. VCV modu pnömoperitoneum boyunca daha yüksek tepe havayolu basıncı ile ilişkiliydi (p<0.05), diğer parametrelerde gruplar arasında fark bulunmadı. Hemodinamik parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Egzajere Trendelenburg pozisyonunda elektif laparoskopik jinekolojik operasyon geçiren ve ek komorbiditesi olmayan hastalarda basınç kontrollü ventilasyon volum kontrollü ventilasyonla karşılaştırıldığında düşük tepe havayolu basıncı sağlamakta fakat solunum mekaniği veya hemodinamik bir avantaj sağlamamaktadır. Bu durum çalışma popülasyonunun kardiyovasküler rezervi ve hidrasyonun optimal oluşu ile açıklanabilir.
SONUÇ(LAR): Farklı ventilasyon modlarının hemodinami üzerine etkilerinin daha iyi anlaşılması için farklı hasta popülasyonlarının incelendiği ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
|