Sugammadex Uygulanımı Sonrası Erken Dönemde Farklı Dozlarda Rokuronyum'un Kas Gevşetici Etkinliği ve Süresinin Train of Four ile Değerlendirilmesi
Halil Cihan Köse1, Selin Güven Köse2, Tamer Kuzucuoğlu2, Serkan Tulgar3
1Maltepe Devlet Hastanesi 2S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
GİRİŞ ve AMAÇ: Ülkemizde en sık kullanılan nondepolarizan kas gevşetici ajanlardan biri roküronyumdur. Sugammadex ise özellikle roküronyumu ve veküronyum gibi steroidal yapılı kas gevşeticiler, etkisinin geri döndürülmesinde kullanılan sixlodextrin yapıda bir ajandır ve kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Prospektus bilgisi her ne kadar sugammadex kullanımı sonrası ilk yirmidört saatte aynı ajanla kas gevşemesi planlanmasını önermemekte ise de belirli süreler geçtikten sonra doz artımı ile yeterli kas gevşetici sağlanabileceği de bildirilmiştir. Bizim bu çalışmada ki, amacımız ratlarda roküronyumun etkisinin sugammadeks ile geri döndürülmesini takiben, farklı dozlarda roküronyum uygulayarak çok acil durumlarda roküronyumun tekrar kullanılabilirliğini ve etkisinin sürdürülebilirliğini değerlendirmekti.
MATERYAL ve METOD: Çalışmamızda toplam 35 Sprague Dowley cinsi rat kontrol ve dört deney grubu olmak üzere randomize olarak gruplara ayrıldı. Kontrol grubu ise 0.6 mg roküronyumun etki süresini belirlemek ve sugammadex sonrası tekrarlayan doz etki süresi ile karşılaştırmak amacıyla tasarlandı. Deney gruplarında ise rokuronyum (0,6 mg/kg) sonrası 4 mg/kg dozunda sugammadex ile rokuronyumun etkisi geri dönderildi. Takiben 2. dakikada uygulanan roküronyum dozuna (mg/kg) göre deney gruplar 2.4-3.6-4.8- 6.0 olarak tasarlandı. Tüm gruplardaki ratlarda kas gevşemesi ve etkinin geri döndürülmesinin takibi amacıyla Train of Four ile monitorize edildi. Kas gevşetici etkisindeki sürelerde ratlar mekanik ventilatörde takip edildi.
BULGULAR ve TARTIŞMA: Gruplarda sugammadex sonrası 2.4 ve 3.6 mg/kg dozunda rokuronyumun yeterli bir kas gevşemesi sağlamadığı gözlendi. 4.8 ve 6.0 dozunda ise yeterli kas gevşemesi sağladığı görüldü. Fakat 4.8 ve 6.0 mg/kg dozunda rokuronyum verilen ratlarda kas gevşetici etki başlangıç süresi açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p>0.05). Deney gruplarında kas gevşemesi gözlenen 18 ratda tekrarlayan rokuronyum etki süresi ortalaması kontrol grubundan belirgin olarak kısaydı (p<0.01).
SONUÇ(LAR): Sugammadeks uygulaması sonrası iki dakika gibi kısa sürede yüksek doz tekrar roküronyum ile nöromüsküler blokajın sağlanabileceğini ve entübasyon için yeterli kas gevşemesi sağlanabileceğini düşündüren bulgular elde ettik. Fakat insanlarda yüksek doz rokuronyumun sugammadex uygulaması sonrası kullanımı ile ilgili güvenilirlik çalışmalarına ihtiyaç vardır.
|