İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-100

RETROPERİTONEAL LAPAROSKOPİK ÜROLOJİK CERRAHİDE CO2 İNSUFLUASYONUN HEMODİNAMİ, KAN GAZI VE SOLUNUM MEKANİĞİNE ETKİSİ

B.AKDEMİR 1, GA.EREN 1, V.KENDİR 1, E.KUCUR 1, B.KOZANHAN 1, H.ÇETİNGÖK 1, O.HERGÜNSEL 1


BAKIRKÖY DR.SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Günümüzde laparoskopik cerrahi teknikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Hospitalizasyon süresinin kısalması daha iyi kozmetik sonuçların elde edilmesi ve  postoperatif komplikasyon sıklığında azalma başlıca avantajlarıdır. Laparoskopik cerrahi süresince, CO2 insuflasyonunun sistemik absorbsiyonu sonucunda hiperkarbi, respiratuar asidoz gelişebilmektedir. Özellikle retroperitoneal bölge, damarsal yapıdan zengin ve areoler doku yapısına sahip olduğundan CO2 absorbsiyonu daha fazla olabilmektedir.

Bu çalışmada, elektif retroperitoneal laparoskopik cerrahide, CO2 insufluasyonunun, hemodinami, kan gazı ve solunum mekaniğine etkisi araştırılmıştır.

Çalışmaya, hastane etik kurul onayı ve hasta onamı alınarak, elektif ürolojik retroperitoneal laparoskopik prosedür uygulanacak olan, 20 – 65 yaş arası, ASA I-II grubu 40 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif el spinometrisi ile FEV1, FEV6 ve FEV1/FEV6 değerleri ölçüldü. Induksiyon öncesi, entübasyondan 10 dk. sonra, insuflasyondan 15 dk. sonra, desuflasyondan 10 dk. sonra, operasyon bitiminden 30 dk. sonra ve operasyon bitiminden 1 saat sonraki dönemlerdeki, arter kan gazı, hemodinamik ve solunum parametreleri kayıt edildi. Postoperatif 12. ve 24. saatte FEV1, FEV6 ve FEV1/FEV6 değerleri ölçüldü. Elde edilen bulgular, indüksiyon öncesi değerler ile karşılaştırıldı.

Ortalama arter basıncı  değerlerinde indüksiyon öncesi ölçümlere göre farklılık görülmezken (p>0,05); kalp tepe atımı, EtCO2, plato ve tepe basınçları ve tidal volüm değerlerinde insuflasyon öncesi değerlere göre anlamlı artış görüldü (p<0.05). İnsuflasyon sonrası PaCO ve PaO2 değerlerinde indüksiyon önceki değerlere göre anlamlı artış (p<0,05), pH değerinde ise anlamlı düşüş görüldü (p<0,01). Preoperatif FEV1 ve FEV6 ölçümleri ile postoperatif 12. ve 24. saatlerde ölçülen FEV1 ve FEV6 değerlerinde anlamlı düşüş saptandı (p < 0,01). Preoperatif FEV1/FEV6 ölçümü ile postoperatif 12. ve 24. saatteki FEV1/FEV6 ölçümleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05).

Retroperitoneal ürolojik laparoskopik girişimlerde preoperatif değerlere göre pH’da düşme, PaCO2 ve EtCO2 seviyelerinde artma ve respiratuvar asidoza eğilim  oluşmaktadır. Laparoskopik cerrahi, solunum fonksiyonu testlerinde azalmaya yol açsa da, postoperatif 24. saatte respiratuvar fonksiyon normale dönmektedir. Özellikle yaşlı, pulmoner ve kardiak hastalığı olanlarda CO2 absorbsiyonu ve sistemik etkileri açısından dikkatli olunmalıdır.