MİTRAL VE AORT KAPAK REPLASMANI YAPILAN OPERASYONLAR İLE KORONER ARTER BAYPAS GREFT İLE MİTRAL KAPAK BİRLİKTE YAPILAN OPERASYONLARDAKİ HAYATTA KALIŞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE PULMONER ARTER BASINÇ PARAMETRELERİNİN ETKİSİ VAR MI?
A.BAYSAL
1, M.ÇİMEN
1, U.OZDEMİR
1, M.TURHAN
1, T.KOCAK
1
KARTAL KOSUYOLU YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Birden fazla kapak replasmanı veya koroner baypas ile birlikte kapak replasmanı yapılan operasyonlarda pulmoner arter basıncı ile sağlanan parametrelerin sağ kalp yetmezliğini önlemedeki yeri incelenmektedir. Amaç,bu ameliyatlarda hayatta kalışı etkileyen faktörler ile pulmoner arter basınç parametrelerinin ilişkilerinin olup olmadığının incelenmesidir.
2007 ile 2008 yıllarında aort ve mitral kapak replasman ameliyatları geçiren, ejeksiyon fraksiyonu %25 ile % 50 arasında değişen, pulmoner arter basıncı 30 ile 50 mmHg arasında 1. grup 30 hasta ile, mitral kapak ameliyatı ve koroner arter baypas greft operasyonu geçiren, aynı ekokardiyografik bulgulara sahip 2. grup 30 hasta retrospektif değerlendirildi. Hayatta kalışı etkileyen faktörler arasında;preoperatif değerlendirmede diyabetes mellitus, hipertansiyon,obezite, hiperkolesterolemi, sigara içimi, obstrüktif akciğer hastalığı, solunum fonksiyon testleri, ejeksiyon fraksiyonu, aritmi, nörolojik bulgular, intraoperatif, postoperatif dönemde elektrokardiyografik değişiklikler, solunum yetmezliği, inotropik destek, intraaortik balon pompa desteği, nörolojik bulgular, pulmoner ortalama arter basıncı, santral venöz basınç ve pulmoner kapiller wedge basınç, serum hemoglobin ve hematokrit, kreatinin incelemeleri yer aldı.
Her iki grup arasında yaş, kilo, preoperatif değerlendirmedeki parametrelerde bir fark saptanmadı (p>0.05). Her iki grupta da ejeksiyon fraksiyonunun operasyon sırasında ve postoperatif dönemde karşılaşılan komplikasyonları etkilediği (p<0.05) ancak pulmoner arter basıncının anestezi indüksiyonu ile önemli ölçüde düşerek anlamlılığını yitirdiği gözlendi (p>0.05). Her iki grupta da operasyon sırasında saatlik ve postoperatif 2. saat içindeki değerlendirmelerde, santral venöz basınç değişmelerinin izlenmesinin sağ ventrikül yetmezliğinde yeterli bilgi sağladığı ancak pulmoner ortalama arter basıncı ve kapiller wedge basınç izlenmesinin anlamlı olmadığı sonucuna varıldı (p>0.05). Her iki grupta da hayatta kalışı etkileyen faktörlerin oranları benzerdi (p >0.05).
Pulmoner arter kateterinin kalp cerrahisi operasyonlarında gerekliliği günümüzde tartışılan bir konudur.Birden fazla kapağın birden değiştirildiği veya koroner ameliyatları ile birlikte kapak ameliyatlarının olduğu ameliyatlarda komplikasyon riski çoktur. Bu ameliyatlarda pulmoner arter kateteri kullanılması ile elde edilen parametrelerinin hayatta kalışı etkileyen faktörlere bir etkisi çalışmamızda saptanmamıştır.
Sadece santral venöz basınç değişimlerinin izlenmesinin sağ ventrikül yetmezliğinde yeterli olabileceği geniş gruplarda değerlendirilmelidir.
|