İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-11

LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE PREGABALİNİN TİVA DOZLARINA ETKİSİNİN BİS MONİTÖRİZASYONUYLA ARAŞTIRILMASI

M.CHAVUSH 1, S.YAĞAR 1, Ü.KARADENİZ 1, A.ÖZGÖK 1


TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 TİVA’da kullanılan anestezik madde dozlarının azaltılması amacıyla magnezyum, alfa 2 adrenerjik agonistler kullanılmış ve etkili bulunmuşlardır. Pregabalin; analjezik, antikonvülzan ve anksiyolitik etkiye sahip yeni bir gama-aminobütirik asit (GABA) analoğudur. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi vakalarında TİVA’ya adjuvan olarak uygulanan oral pregabalinin kullanılan anestezik dozları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

 Laparoskopik kolesistektomi planlanan 48 hasta üç gruba ayrılarak, ilk gruba plasebo, ikinci gruba 150 mg ve üçüncü gruba 300 mg pregabalin operasyondan 1 saat önce oral olarak verildi. Noninvaziv kan basınçları, kalp atım hızı, vücut sıcaklıkları, BİS, SpO2 değerleri monitörize edildi. Hastalar karbon-fiber ısıtma sistemi ile operasyon süresince ısıtıldı. Anestezi indüksiyonu öncesi, indüksiyon sonrası 1. dk, entübasyon sonrası ve operasyon süresince 10.dk, 15.dk, 20.dk, 25.dk,30. dk, 35.dk, 40.dk ölçümler (sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, kalp atım hızı, SpO2, BİS, vücut sıcaklığı, ilaç dozları) kaydedildi. Anestezi indüksiyonunda 2 mg/kg propofol, 1 μg kgˉ¹dkˉ¹remifentanil infüzyonu ve 0,6 mg kgˉ¹ roküronyum i.v. olarak uygulandı.1 dk sonra remifentanil dozu 0,05 μg kgˉ¹dkˉ¹ ya düşürüldü ve 25 μg kgˉ¹dkˉ¹ dan propofol infüzyonu başlandı. Yeterli kas gevşemesini takiben endotrakeal entübasyon gerçekleştirildi. Anestezi idamesi % 50 O2/ hava, remifentanil ve propofol infüzyonları ile sağlandı.  %20’lik sistolik ve diyastolik kan basıncı artışlarında 0,05 μg kgˉ¹dkˉ¹’ lık remifentanil doz artışı yapıldı. Hastaların BİS monitörizasyonu takip edilerek propofol dozları ayarlandı. BİS değeri 60’in üzerindeki değerlerde propofol infüzyon hızında 25 μg kgˉ¹dkˉ¹ ‘lık artışlar yapıldı. Oda havası solurken, solunum sayısı > 8 /dk, BİS  >98 ve SpO2 > % 97 olan olguların solunumlarının yeterli olduğuna karar verilerek ekstübasyon gerçekleştirildi.

 Demografik verilerde ve sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, kalp atım hızı, O2 satürasyonu, BİS, sıcaklık değerlerinde her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Grup 1 ile karşılaştırıldıklarında grup 2 ve 3’te kullanılan total remifentanil ve propofol dozları istatiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Grup 2 ve 3 arasında ise anlamlı bir fark bulunmadı.

 Pregabalin bu çalışmada kullanılan intravenöz anestezik madde dozlarını anlamlı olarak azaltmıştır. Pregabalinin premedikasyonda kullanımının anksiyolitik ve sedatif etkisinden faydalanılarak anestezik ajan dozlarını azaltmak amaçlı iyi bir alternatif olacağını düşünmekteyiz..