İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-45

SİGARA DUMANINA PASİF MARUZİYETİN PEROPERATİF HAVAYOLU KOMPLİKASYONLARINA VE DERLENME SÜRELERİNE ETKİSİ

E.ŞİMŞEK 1, M.ÇAKMAK 1, M.GÖNÜLLÜ 1, Y.KARAMAN 1, N.ŞENOĞLU 1


TEPECİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Pasif sigara dumanı maruziyeti; solunumsal kompikasyonlar nedeniyle artmış postoperatif mortalite, uzamış postoperatif izlem süresi ve uzun süreli anestetik ihtiyacı ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda; sigara dumanına pasif olarak maruz kalan hastalarda sigara dumanına maruz kalmayanlara göre peroperatif  ve postoperatif dönemde  havayolu komplikasyonu görülme sıklığı ile postoperatif  bakım  ünitesindeki derlenme sürelerinin değişiklik gösterip göstermediğinin araştırılması hedeflenmiştir.

Çalışmaya; genel anestezi ile opere olacak, 18-60 yaşları arasında, sigara dumanına pasif maruziyeti olan 156 ve sigara dumanına maruziyeti olmayan 95 olmak üzere toplam 251 yetişkin olgu dahil edildi. Sigara dumanına maruz kalan 156 olgu çalışma grubu, sigara dumanına maruziyeti bulunmayan 95 olgu da kontrol grubu olarak isimlendirildi. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalan 156 olgu; yanlarında günde 10 ve daha az sigara içilenler Grup 1 (96 olgu), yanlarında günde 10’dan daha fazla sigara içilenler ise  Grup 2 (60 olgu) olarak çalışmaya alındı. Hastalarda gelişen havayolu komplikasyonları intraoperatif ve postoperatif olarak ayrı ayrı değerlendirildi. Operasyon sonunda postoperatif bakım ünitesine (PABÜ) alınan olguların derlenme durumları Modifiye Aldrete Skoru (MAS) ile değerlendirildi.

Sigara dumanına pasif maruziyet ile peroperatif ve postoperatif solunum komplikasyolarının gelişme sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Postoperatif dönemde öksürük, desaturasyon ve hipersekresyon komplikasyonları açısından özellikle maruziyetin derecesine bağlı olarak risk artışı olduğu saptandı. Olguların PABÜ’ne girişte saptanan MAS ortalamalarının, sigara dumanına pasif maruziyet süresi arttıkça yüksek olduğunu bulundu. Ayrıca sigara dumanına pasif maruziyet derecesi ile PABÜ izlem sürelerinin uzaması arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlendi.

Çalışmamızda; sigara dumanına pasif olarak maruz kalan ve genel anestezi ile opere olacak kişilerde peroperatif ve postoperatif dönemde havayolu komplikasyonu görülme sıklığının ve postoperatif bakım ünitesindeki derlenme sürelerinin sigara dumanına maruz kalmayan kişilere göre artmış olduğu saptandı.

Toplumsal farkındalık açısından pasif içiciliğin toplumun her yaş grubunu ilgilendiren sosyal bir problem olduğunun, en az aktif içicilikte olduğu gibi pasif  içicilik konusunda da gereken eğitici ve bilgilendirici faaliyetlerin titizlikle ve planlı olarak sürdürülmesi gerektiği sonucuna varıldı.