İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-814

IZONIAZID INTOKSIKASYONU

H.ÇELİK 1


KOCAELİ GÖLCÜK NECATİ ÇELİK DEVLET HASTANESİ 1

 İZONİAZİD ZEHİRLENMESİ


GİRİŞ: İzoniazid, tüberküloz tedavisinde ve proflaksisinde sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Akut ve kronik aşırı dozda alımı konvülziyon, metabolik asidoz, koma ve ölüme sebebiyet verebilir. Biz yoğun bakım ünitemizde takip ve tedavi ettiğimiz izoniazid zehirlenmesi olgusunu sunmayı amaçladık.

OLGU: Üç aydır düzenli olarak proflaksi amacıyla hergün 200 mg izoniazid alan 18 yaşındaki erkek hasta (175 cm, 70 kg), intihar amacıyla toplamda 20 adet ilaç preparatından aldıktan 3 saat sonra acil servise başvurdu. Mide lavajı ve aktif kömür uygulamasından sonra yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Hastanın kabulünde GKS:10, kan basıncı:90/70 mmHg nabız: 50/dk idi. Kan tetkiklerinde Hb:15.7 g/dl, WBC: 20.000/mm3, INR: 1.53, AST:11, ALT:25, GGT: 7, ALP:59. Arter kan gazında pH:6.83, pO2:66 mmHg, pCO2:59 mmHg, BE:-25 mmol/lt, HCO3:9.6 mmol/lt, SpO2:%75 şeklindeydi. Toplamda 4 gr izoniazid almış olan hastanın toksik dozda ilaç alımı nedeniyle antidotu olan pridoksin 2 gr iv 1 saatte uygulandı. Konvülziyon riski nedeniyle diazepam 5 mg iv uygulandı. Asidozu düzelen hastaya piridoksin 50 mg/kg dozundan 24 saatlik infüzyon şeklinde başlandı. 24 saatlik takip sonunda klinik ve laboratuar bulguları düzelen hasta, yoğun bakımdan dahiliye servisine gönderildi. Takibinin 48. saatinde AST:25, ALT:59, GGT:7, ALP:11 olan hasta psikiyatri uzmanının önerileriyle depresyon tedavisi için sertralin 1x50 mg başlanarak taburcu edildi. İlaç alımının 7. gününde kontrol kan değerlerinde, AST:22, ALT:75, GGT:9, ALP:21 idi. ALT değerindeki yükselme sebebiyle 28. gününde testler tekrarlandı. Karaciğer enzimlerinde herhangi bir artış saptanmadı.

SONUÇ: İzoniazidin aşırı dozda alımı sonucu oluşan yan etkiler dozla ilişkilidir. İzoniazide duyarlı kişilerde 3 mg/kg/gün dozuyla hafif toksik etkiler ortaya çıkmasına karşın 10 mg/kg/gün dozunda toksisite görülmektedir. Zehirlenme metabolik asidoz, konvülziyon ve komaya sebep olabilir. Erken tanı ve parenteral pridoksin ile erken tedavi mortaliteyi önleyebilir. Tedavide parenteral uygulanacak pridoksin miktarı sindirime katılmış olan izoniazid miktarına eşit olmalıdır. Hastamıza ilk saatte uygulanan pridoksin ile klinik bulgularında dramatik düzelme gözlenmiştir.