İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-60

ESWL YAPILAN HASTALARDA DURAL PONKSİYON YAPILAN EPİDURAL TEKNİK İLE KLASİK EPİDURAL TEKNİĞİN KARŞILAŞTIRILMASI

İ.KATI 1, Y.IŞIK 2, MB.ÇEĞİN 3, U.GÖKTAŞ 3, D.SÖZEN 3


GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ YOĞUNBAKIM BD 1
KÇÜ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
YYÜ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 3

Bölgesel anestezi hastanın bilincinin yerinde olması,hava yolunun açık olması,mide içeriğinin aspirasyon riskinin az olması,cerrahi ve travmaya bağlı stres cevabının azalması,postoperatif dönemde analjezinin devam etmesi, uygulama maliyetinin düşük ve hastanede kalma süresinin kısa olması gibi avantajları vardır.Dural Ponksiyon yapılan Epidural teknikte(DE) Klasik Epidural(KE) teknikten farklı olarak sensoriyal blok seviyesi daha hızlı yükselmekte,daha etkin bir analjezi sağlanmakta,buna rağmen hemodinamik parametreler KE tekniğe göre daha az etkilenmektedir.

Çalışmamızda ESWL uygulanacak olgularda KE Analjezi tekniği ile DE Analjezi tekniğinin hemodinami,sensoriyal blok,VAS üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

ESWL uygulanacak ASAI–II grubundan 60olgu çalışmaya alındı. Olgular uygulanacak epidural analjezi tekniğine göre rastgele 2 gruba ayrıldı.. Tüm olgular rutin monitörizasyondan sonra oturur pozisyonda,orta hatta L3-4 veya L4-5 interspinöz aralığından 18G epidural iğne ile girildi KE grubuna 20G epidural kateter yerleştirildi.DE grubuna ise 27G spinal iğne epidural iğnenin içinden geçirilerek dura delindi. Serebrospinal sıvının serbest akışı görüldükten sonra ilaç yapılmadan subaraknoid aralıktan çıkılıp,epidural aralığa 20G epidural kateter yerleştirildi.Çalışmaya alınan tüm olgulara test dozundan sonra 10cc %0.125 levobupivakain yapıldı. 

Gruplar arasında karşılaştırmada 5 dk sonra SKB,DKB,OKB Grup KE’de anlamlı olarak düşme saptandı.VAS değerleri ise Grup DE’de anlamlı olarak düşük idi(p=0.001).Sensoriyal blok seviyeleri arasında ise  Grup DE’de anlamlı olarak hızlı yükselme sağlandı.  

Hemodinamik parametreler açısından DE yapılan grubun KE yapılan gruba göre daha stabil seyrettiği görüldü.DE yapılan grupta sensoriyal blok seviyesi KE yapılan gruba göre daha hızlı yükseldi.Her iki grupta sensoriyal blok seviyesi T10’nun üzerine çıkmadı.VAS değerleri DE grubunda KE grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu.Komplikasyon olarak DE grubunda bir hastada motor blok gelişti.DE teknik ile ESWL hastalarında daha stabil hemodinami, daha hızlı sensoriyal blok yerleşmesi ve daha düşük VAS değerlerinin gözlenmesinden dolayı; KE teknikten daha iyi bir yöntem olduğu düşüncesindeyiz.