İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-83

KULAK BURUN BOĞAZ CERRAHISININ DIREKT LARINGOSKOPI VAKALARINDA PREOPERATIF GÜÇ ENTÜBASYON TESTLERININ DEĞERLILIĞI

O.KARAKUŞ 1, C.KAYA 1, E.ÜSTÜN 1, E.KÖKSAL 1, B.ÜSTÜN 1


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. ANESTEZİ VE REAN. AD 1

Direktlaringoskopi (DL) yapılan hastalar incelenerek, preoperatif testlerin güçentübasyonu tahmin edici değerlerinin araştırılması. 

Preoperatif-intraoperatif anestezi kayıt formları ve hasta bilgi ve kayıtlarının  tutulduğu hastane bilgisayar sistemi tarandı.

Değerlendirmeye 2.611 hasta alındı. Hastaların %12,7’i bayan, %87,3’ü erkekti (P<0,05). Yaş dağılımı incelendiğinde; hastaların %54,3’ü 45-65 yaş grubunda; %21,4’ü 65 yaş üzeri gruptaydı (P<0,05). DL endikasyonlarının %58,6’sı larinksin benign ve malign lezyonlarından oluşmaktaydı. Hastaların ASA (American Society of Anesthesiologists) skoruna göre dağılımına bakıldığında; %85,2’sinin ASA I-II; %14,8’nin ASA III-IV olduğu görüldü.  

            Genel olarak cerrahi popülasyonda güç entübasyon oranı %1-3 iken, çalışmamızda bu oran %7,4 olarak bulundu. Kadınların entübe edilememe oranı %7,7 iken erkeklerin%7,4’tü (P>0,05). Entübasyon güçlüğünde, yaş grupları açısından fark yoktu (P>0,05). Entübasyon güçlüğü preoperatif tarama testleri olarak; Mallampati skoru (MS)cormack lehane skoru (CLS), zor havayolu hikayesi, boyun hareket kısıtlılığı,tiromental mesafe kısalığı, vokal kortta kitle varlığı kullanıldı. MS 4 olan hastaların %50’sinde, CLS  4 olan hastaların %95,7’sinde, zor havayolu hikayesi pozitif olan hastaların %86,2’sinde, boyun hareket kısıtlılığı olan hastaların  %75,8’sinde, tiromental mesafe kısalığı olan hastaların %81,6’sında ve vokal kortta kitle olan hastaların ise %49,5’inde entübasyon güçlüğüne rastlandı (P<0,0001).

Preoperatif tarama testlerinin değerliliğine bakıldığında, genel hasta popülasyonundan farklı olarak MS’nin sensitivitesinin düşük, boyun hareket kısıtlılığı, vokal kortta kitle varlığı, tiromental mesafe kısalığı ve MS’nin pozitif prediktif değerinin yüksek olduğu görüldü. Tarama testlerinin lojistik regresyon analizi değerlendirildiğinde ise CLS’de bir derece artma entübasyon güçlüğünü 6,2 kat, MS’de bir derece artma ise 1,8 kat artırdığı tespit edildi. Testlerin hepsi bir arada değerlendirildiğinde, entübasyon güçlüğünü (varya da yok olarak) doğru sınıflama oranı %96,3 olarak bulundu. 

DL vakalarında, güç entübasyon test sonuçlarının,literatürde genel hasta popülasyonları için verilen sonuçlarla büyük ölçüde örtüştüğü görüldü. Bazı testlerdeki farklılıklar ve entübasyon güçlüğünün DL vakalarında daha yüksek olması ise, genel hasta popülasyonundan farklı olarak, bu hastalarda laringeal patolojilerin ilave olmasından kaynaklanıyor olabilir.