İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-36

İNTRAVENÖZ ANESTEZİKLERİN RATLARDA MANYETİK REZONANS SPEKTROSKOPİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

A.POLAT 1, N.GÜLHAŞ 2, H.ERGİN 2, M.ŞANLI 2, H.NAKİR 2, Z.ÖZDEMİR 3, M.DOĞAN 3, B.ŞANLI 4


İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOLOJİ AD 1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ RADYODİAGNOSTİK AD 3
MALATYA DEVLET HASTANESİ RADYOLOJİ BÖLÜMÜ 4

Amaç: Günümüzde noninvazif tanı metodları giderek artmaktadır. Nonivazif tanı metodlarından biri olan manyetik rezonans spektroskopi (MRS) çekimi esnasında sonucun doğru olması için hastanın hareketsiz durması esastır. Fakat bazı psikiyatrik hastalıklarda ve çocuklarda bunu sağlamak için genel anesteziye ihtiyaç duyulur. Bu amaçla sıklıkla intravenöz anesteziklerden; propofol, tiyopental, midazolam, ketamin tek olarak ya da kombinasyonlar şeklinde tercih edilirler. Bütün anesteziklerde olduğu gibi intravenöz anestezik ajanlar da beyin metabolizmasını değişen derecelerde etkilemektedir. Bizim amacımız ideal bir MRS çekiminde hastanın hareketsiz olmasını sağlayacak ve aynı zamanda beyin metabolizmasını en az ya da hiç etkilemeyecek bir genel anestezik ajanı saptamaktır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; İnönü Üniversitesi deney hayvanları etik kurulu onayı alındıktan sonra Wistar Albino grubu 35 erkek rat kullanıldı. MRS çekimi esnasında beyindeki metabolik değişimleri saptayabilmek için ratlar rasgele beş gruba (yedişerli) ayrıldı. Gruplar; Grup M (midazolam 50 mg/kg,n=7), Grup K (ketamin 40 mg/kg, n=7), Grup T (tiyopental sodyum 40 mg/kg, n=7), Grup P (propofol 26 mg/kg, n=7) ve Grup S (intraperitoneal izotonik ile %1 izofluran maske anestezisi, n=7) olmak üzere belirlendi. Anestezik ilaçlar ve izotonik intraperitoneal olarak 3,5 mL volüm halinde verildi. İntraperitoneal propofol uygulanması sonrası sedasyon sağlanamaması ile Grup P çalışma dışı bırakıldı. Sedasyon sağlandıktan sonra tüm beyin alanında MRS grafilerinde N-asetil aspartat, kolin ve kreatin seviyeleri ölçüldü. İstatistiksel analizde SPSS 16 programı kullanıldı (anlamlılık=p<0,05).

Bulgular: Manyetik rezonans spektroskopide ölçülen beyin metabolitleri (N-asetil aspartat, kolin ve kreatin seviyeleri) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmamıştır. Her bir gruptaki ratlar arasında da, kolin/kreatin, N-asetil aspartat/kolin ve kolin/ N-asetil aspartat oranları açısından fark olmadığı gösterilmiştir.

Sonuç: Sedasyon amacıyla, intraperitoneal tek doz midazolam, ketamin ve tiyopental verilmesinin MRS sonuçlarını etkilemediği kanısındayız.