İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-58

RİNOPLASTİLERDE LİDOKAİNE EKLENEN KETAMİNİN POSTOPERATİF AĞRI ÜZERİNE ETKİSİ

M.UÇAR 1, M.ŞANLI 2, N.GÜLHAŞ 2, GE.KAYHAN 2, S.YOLOĞLU 3, B.TÜRKBİLEN 4, AH.AYTEKİN 4


ADIYAMAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ BÖLÜMÜ 1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ BİYOİSTATİSTİK AD 3
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ PLASTİK CERRAHİ VE REKONSTRÜKSİYON AD 4

Amaç: Lokal anesteziklere vazokonstriktör ve adjuvan ajanların eklenmesi analjezik etki süresini artırılabileceği gibi lokal anestezik konsantrasyonu azaldığı için yan etkilerin azalmasına, kullanılan volümün artırılmasına olanak sağlar. Multimodal anestezi yaklaşımlarında ketamin ve enantiomerleri lokal anesteziye yardımcı olarak sıklıkla kullanılır. Bu çalışmada rinoplastilerde epinefrinli lidokain solüsyonuna subanestezik dozda ketamin eklenmesinin, postoperatif ağrı, analjezik tüketimi ve hasta konforuna etkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Etik Kurul onayı alındıktan sonra, rinoplasti operasyonu geçirecek 90 hasta rasgele olarak epinefrinli lidokain (1 mg/kg) verilen Grup L, epinefrinli lidokain ve ketamin (0.5 mg/kg) Grup K ve epinefrinli serum fizyolojik verilen Grup S şeklinde üç gruba ayrıldı. Lokal anestezik solüsyon genel anesteziden sonra ve cerrahi başlamadan önce intranazal submukozal alana toplam 12 mL enjekte edildi. İntraoperatif hemodinamik değişiklikler, postoperatif 5, 15, 30. dk ve 1, 2, 4, 6, 8, 16 ve 24. saatlerde ise; vizüel ağrı skoru, analjezik ihtiyacı, bulantı ve kusma, Wilson sedasyon skoru, antiemetik ihtiyacı, hallüsinasyon, baş dönmesi izlendi. Postoperatif 24. saatte hasta memnuniyet skoru kaydedildi. İstatistiksel analizde SPSS 13 programı kullanıldı (anlamlılık=p<0,05).

Bulgular: Grup K’da, vizüel ağrı skoru diğer gruplara göre anlamlı azalmıştı ve analjezik ihtiyacı olmadı (p<0.05). Bulantı, kusma, sedasyon ve baş dönmesi gibi istenmeyen etkiler açısından gruplar arasında fark yoktu. Hallüsinasyon Grup K’da sadece bir hastada, 30. dakikada görüldü ve istatistiksel olarak anlamlı değildi. Postoperatif hasta memnuniyet skoru Grup K’da diğer gruplardan daha yüksekti (p<0.05).

Sonuç: Rinoplastilerde lidokainli ketamin solüsyonu ile infiltrasyon bloğu yapılması; intraoperatif ve postoperatif dönemde yan etkiler görülmeden başarıyla kullanılabilir. Bu uygulamanın postoperatif ilk 24 saatte etkin bir analjezi sağlayarak, analjezik tüketimini azalttığı ve hasta konforunu arttırdığı kanısındayız.