İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-61

SUPIN VE LATERAL DEKÜBIT POZISYONLARDA I-GEL SUPRAGLOTTIK HAVAYOLU GERECININ ETKINLIĞININ DEĞERLENDIRILMESI

KT.SARAÇOĞLU 1, A.DEMİR 1, Z.ETİ 1, T.UMUROĞLU 1, İ.TİNAY 2


MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ AD 2

 

Trakeal entübasyonla karşılaştırıldığında yerleştirme kolaylığı, hemodinamik stabilite, olumlu respiratuar mekanikler ve azalmış havayolu morbiditesi gibi çeşitli avantajları bildirilmiş olan supraglottik havayolu araçlarının (SAD) anestezi pratiğinde kullanımı iyi belirlenmiştir. SAD’ların en son kullanıma sunulanlarından biri olan I-gel kafının şişirilmemesi ve tek kullanımlık olmasıyla diğerlerinden ayrılır. Bu çalışmanın primer amacı supin ve lateral dekübit pozisyonda havayolu kaçak basınçlarının karşılaştırılmasıdır. Sekonder olarak i-gel yerleştirilmesinin hemodinamik parametreler üzerine olan etkileri ve yerleştirme sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar araştırılmıştır.


Hastanemiz etik kurul onamı ve hastaların yazılı onamlarının alınmasının ardından 25-75 yaş arası, ASA 1-3, prostat hiperplazisi tanısıyla saturasyon biopsisi operasyonu geçirecek 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların indüksiyon öncesi ve sonrasında tansiyon, nabız, periferik O2 saturasyonu ve soluk sonu CO2 değerleri kaydedildi. Ardından supin pozisyonda erişkin tip 3,4 yada 5 numaralı I-gel hastaların ağırlıklarına uygun şekilde yerleştirildi. Yerleştirilmesi için gereken girişim sayısı ve yerleştirme süresi kaydedildi, takip eden 1. ve 2. dk’larda ölçümler tekrarlandı. Fiberoptik bronkoskop ile I-gel içinden alınan görüntü skorlandı ve orofaringeal kaçak basınçları ölçüldü. Ardından hastalar lateral dekübit pozisyona çevrildi, ve tüm ölçümler tekrarlanıp kaydedildi. İşlemler sırasında ve postoperatif gelişen komplikasyonlar kaydedildi.

Bulgular: Hastalara ortalama I-gel yerleştirme süresi 7.97±2.18 sn bulunmuştur.

Supin pozisyondayken ölçülen ortalama orofaringeal kaçak basıncı değeri 27.45±5.37 mmHg iken lateral dekübit pozisyonda bu değer 26.04±4.92 mmHg bulunmuştur (p<0.001). Fiberoptik bronkoskopi ile I-gel içinden yapılan değerlendirme karşılaştırıldığında pozisyonla ilişkili bir fark bulunmamıştır (p=0.542). Supin pozisyonda preoperatif dönemde, 1. dk ve 2. dk ortalama arter basıncı ve kalp atım hızı değerleri lateral dekübit pozisyondaki ölçümlerden anlamlı (p<0,05) olarak daha yüksekti. Periferik oksijen saturasyonu ve soluk sonu CO değerleri bakımından bir fark bulunamamıştır.

Hastalara ortalama I-gel yerleştirme süresi 7.97±2.18 sn bulunmuştur. Supin pozisyondayken ölçülen ortalama orofaringeal kaçak basıncı değeri 27.45±5.37 mmHg iken lateral dekübit pozisyonda bu değer 26.04±4.92 mmHg bulunmuştur (p<0.001). Fiberoptik bronkoskopi ile I-gel içinden yapılan değerlendirme karşılaştırıldığında pozisyonla ilişkili bir fark bulunmamıştır (p=0.542). Supin pozisyonda preoperatif dönemde, 1. dk ve 2. dk ortalama arter basıncı ve kalp atım hızı değerleri lateral dekübit pozisyondaki ölçümlerden anlamlı (p<0,05) olarak daha yüksekti. Periferik oksijen saturasyonu ve soluk sonu CO değerleri bakımından bir fark bulunamamıştır.

 

Bu çalışmanın sonuçları doğrultusunda I-gel güvenilir, rahat ve hızlı yerleştirilebilen bir havayolu aygıtı gibi görünmektedir. Kaçak basınçlarının lateral dekübit pozisyonda düşmesine rağmen hasta ventilasyonuna olumsuz etkisi olmadığı ortaya konulduğundan kas gevşetici verilmeksizin yan pozisyon verilerek yapılan cerrahi girişimlerde güvenle kullanılabilir olduğu kanısındayız.