İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-1

GÜNÜBİRLİK ÜROLOJİK CERRAHİ GEÇİREN HASTALARDA LMA VE I-GEL KULLANIMININ KARŞILAŞTIRILMASI

A.SARAÇ 1, H.YAZICIOĞLU 1, B.ERGÜNDEMİR 1, D.KAZANCI 1, A.ÖZGÖK 1


TYİEAH ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

      Havayolunun kontrolü, anestezi uygulamalarının önemli aşamalarındandır ve bu aşamada yaşanabilecek sorunlar anestezi ile ilişkili komplikasyonların temel nedenlerindendir.

    Havayolu kontrolünde kullanılabilecek alternatif havayolu araçları arayışları devam etmektedir. Bu amaçla son yıllarda pek çok supraglottik hava yolu aracı (SGHA) geliştirilmiştir ve kullanıma girmiştir. Bu nedenle, uygulamadaki etkinliklerini ve güvenilirliklerini değerlendirmek, halen kullanımda olanlarla karsılaştırmak önem taşımaktadır. Biz de çalışmamızda sık kullanılan iki SGHA olan LMA ve I-gel’in kullanılabilirliğini karşılaştırdık.

      Hastanemiz Etik Komite onayı alındıktan sonra örneklem genişliği istatistikçimize danışılarak, 01.10.2012 - 01.04.2013 tarihleri arasında randomize, zarf usulü, tek kör çalışmamız elektif olarak günü birlik ürolojik operasyon planlanan 18-70 yaş arası, fiziksel durumu ASA I – III olan 108 hasta üzerinde planlandı. Rastgele belirlenen hastalar Grup Ι (LMA grubu) ve Grup II (I-gel grubu) olarak ikiye ayrıldı. Hastaların ağız açıklığı, tiromental mesafe ve boyun çevresi ölçülerek kaydedildi. Tüm hastalara EKG, noninvaziv kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu, solunum sayısı ve BİS monitörizasyonu uygulandı. Veriler indüksiyon öncesinde, indüksiyonu takiben 1., 2., 3., 5., 10. dakikalarda ve operasyon sonunda kaydedildi.

      İndüksiyon 2 μcg/kg İV fentanil  ardından 1 mg/kg İV lidokain ve 2,5 mg/kg İV propofol ile yapıldı. Hastaların kirpik refleksi, ekstremite hareketlerinin kaybolması, çenelerinin relaksasyonu ve apneye girmeleri kontrol edildi. Apneye giren hastaya aynı anestezist tarafından LMA veya    I-gel  yerleştirildi. SGHA’larının boyutları hastaların kilosuna göre seçildi. SGHA takılmasına ekstremite hareketi, öğürme, yutkunma gibi yanıtlar veren hastaya 0,5 mg/kg ek doz propofol verildi ve ek doz ihtiyacı olarak kaydedildi. İkinci deneme ek doz propofolden 30 saniye sonra yapıldı. Hemodinamik veriler, yerleşim kolaylığı, deneme sayısı, hava yolu kalitesi skorlanarak kaydedildi. SGHA yerleştirilirken oluşan hıçkırık ve ekstremite hareketleri istenmeyen cevaplar olarak belirtildi.

       Gruplar arasında demografik ve antropometrik özellikler, klinik özellikleri ve operasyon türleri arasında fark gözlenmedi. Gruplara göre deneme sayısı, havayolu kalitesi ve ekstremite hareketi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.

     İzlem aralığı boyunca gruplar arasında 5. dakika, 10. dakika ve operasyon sonu ölçümlerde diyastolik kan basıncında meydana gelen değişimler ve 5. dakikadaki BİS düzeyleri dışında EKG, noninvaziv kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu ve BİS düzeyleri arasında fark gözlenmedi.

     LMA grubunda yerleştirme daha kolay ve yerleştirme zamanı daha kısa bulundu. I-gel grubunda ise hıçkırık daha çok görüldü. Bu açılardan I-gel daha dezavantajlı görülmektedir. Ancak üretici firmanın da belirttiği gibi I-gel kullanımında deneyim önemlidir ve bu dezavantajları tecrübenin artmasıyla azalabilir.

      Her iki SGHA’nın da ilk denemede yerleştirme oranları yüksekti ve iyi havayolu kalitesi sağlamaktaydilar. I-gel grubunda ise hıçkırığın daha çok görülüp, yerleştirme zamanının uzun olması I-gel i daha dezavantajlı göstermekle birlikte kullanımda tecrübeli olmanın önemi büyüktür.

    Sonuç olarak her iki SGHA da sık kullanılmakta olup güvenilirliklerini kanıtlamışlardır. Kısa süreli operasyonlarda, entübasyon yapılamayan durumlarda ve entübasyon yapamayan kişiler tarafından alternatif olarak, kullanılabilirler.