İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-37

HİPERTANSİYON HASTALARINDA DEĞİŞİK HIZLI SERİ ANESTEZİ İNDÜKSİYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.DEMİRGAN 1, E.TOZAN 2


BAĞCILAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 2

 

Çalışmamızda, hipertansiyon hastalarında hızlı-seri anestezi indüksiyonu uygulaması sırasında kullanılan üç farklı ilaç kombinasyonunun, laringoskopi ve entübasyona karşı gelişen hemodinamik yanıt üzerine olan etkilerini karşılaştırdık. Hipertansiyon hastalarında hızlı-seri anestezi indüksiyonu sırasında kullanılabilecek en iyi ilaç kombinasyonunu bulmayı amaçladık.

 

Çalışmaya, hipertansiyon hastası ASA II-III grubu, 18-79 yaş arası 90 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı.

3 dakikalık preoksijenizasyonu takiben Grup R’ deki hastalara 1 mcg/ kg remifenatnil+ 5 mg/kg sodyum tiyopental, Grup L’ deki hastalara 1 mg/ kg lidokain+ 5mg/kg sodyum tiyopental, Grup F’ deki hastalara 2 mcg/ kg fentanil+ 5 mg/ kg sodyum tiyopental ile anestezi indüksüyonu yapıldı. Kas gevsetici ajan olarak 1 mg/ kg roküronyum bromür verildi ve 1 dk sonunda entübasyon gerçekleştirildi. Tüm hastalar için entübasyon skorlaması yapıldı. İndüksiyon öncesinde, entübasyon sırasında, entübasyonu takiben 1., 3., 5. ve 10. dakikalarda hastaların hemodinamik parametreleri kaydedildi.

Demografik veriler ve entübasyon skorlaması açısından gruplar arası anlamlı fark yoktu. Sistolik arter basıncı ortalamaları Grup L’ de, Grup F ve Grup R’ ye göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Diyastolik arter basıncı ve ortalama arter basıncı ortalamaları Grup L’ de en yüksek olarak tespit edildi. Grup R’ de sistolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları ortalamaları indüksiyondan sonra 10. dakikaya kadar bazal değerlerin altında seyretti. Entübasyon sonrası 1. , 3. dakika kalp atım hızı değerleri açısından Grup L en yüksek, Grup R’ de en düşük olarak bulundu.

Remifentanil, laringoskopi ve entübasyona karşı gelişen hemodinamik yanıtın olumsuz etkilerinin azaltılmasında lidokain ve fentanilden daha etkilidir ve hipertansiyon hastalarında hızlı-seri anestezi indüksiyon işlemi sırasında hemodinamik stabilizasyon sağlanması için daha iyi bir tercih olarak gözükmektedir.