İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-51

ALT EKSTREMİTE CERRAHİSİNDE PREGABALİNİN POSTOPERATİF ANALJEZİ ÜZERİNE ETKİSİ

Y.GÜNEŞ 1, ÖS.BİÇER 1, E.GÜLEÇ 1, Z.HATİPOĞLU 1, M.TÜRKTAN 1, Y.ORAK 2


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ 1
MARDİN DEVLET HASTANESİ 2

 

Alt ekstremite cerrahisinde postoperatif ağrı yönetimi erken mobilizasyon, postoperatif komplikasyon, mortalite ve morbiditede azalma yönünden önemlidir. Bu çalışmada alt ekstremite cerrahisi yapılacak hastalara preoperatif uygulanan oral pregabalinin postoperatif analjezi ve opiyoid ilişkili yan etkiler üzerine etkisi araştırılmıştır.

 Fakülte etik kurul onayı ile hastaların sözlü ve yazılı onamları alındıktan sonra alt ekstremite cerrahisi geçirecek 18-80 yaş arası ASA I-II 60 hasta çalışma kapsamına alındı. Morbid obezite, ciddi sistemik hastalık, kronik ağrı, alkol ya da ilaç kötüye kullanım hikayesi olan, pregabalin kullanması ya da rejyonal anestezi uygulanması kontrendike olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar bilgisayar randomizasyon yöntemi ile iki gruba ayrıldı. Cerrahiden bir saat önce Grup I’e oral plasebo, Grup II’e oral 150 mg pregabalin verildi. Her iki gruba da L4-5 aralığından kombine spinal epidural anestezi (10-15 mg % 0,5 levobupivakain ve 25 μg fentanil) uygulandı. Operasyon esnasında hastanın ağrı hissetmesi durumunda epidural kateterden % 0,25 levobupivakain 6-10 cc uygulandı.  Operasyon bitiminde motor bloğun ortadan kalkmasını takiben 5 cc volüm içinde 3 mg  morfin sülfat epidural kateterden yapıldı. Postoperatif dönemde hemodinamik veriler(sistolik-diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı, oksijen satürasyon değerleri), ağrı skorları, sedasyon düzeyleri ve olası yan etkiler kaydedildi.

 

Demografik veriler, hemodinamik parametreler, cerrahi süre her iki grupta benzerdi. Postoperatif ağrı skorları 15, 30, 60. dakikalarda ve 24. saatte pregabalin uygulanan grupta istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Postoperatif kaşıntı ve bulantı insidansı da Grup II’de istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunurken bulantı, kaşıntı ve sedasyon skorları benzerdi.

 

Preoperatif 150 mg oral pregabalin  uygulamasının postoperatif ağrı skorlarını iyileştirdiği, opioid tüketimini azalttığı ve böylece opiyoid ilişkili yan etki sıklığını azalttığı kanısına varıldı.