İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-17

TORAKOTOMİ YAPILAN AMELİYATLARDA DÜŞÜK DOZ KETAMİN İNFÜZYONUNUN POSTOPERATİF ANALJEZİK TÜKETİMİNE, AKCİĞER FONKSİYON TESTLERİNE VE KRONİK AĞRI ÜZERİNE ETKİLERİ

A.BOYACI 1, A.ÜLGEY 1, A.BAYRAM 1, I.GÜNEŞ 1, SS.PEHLİVAN 2


ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON BÖLÜMÜ 1
KAYSERİ BÜNYAN DEVLET HASTANESİ 2

 

Çalışmamızda, torakotomi yapılan ameliyatlarda perioperatif düşük doz ketamin infüzyonu uygulayarak postoperatif akut ve kronik ağrıyı azaltarak, akciğer fonksiyon testlerini iyileştirmeyi amaçladık.

 

Erciyes Üniversitesi etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışmaya alınması planlanan hastalar çalışma hakkında bilgilendirildi ve onamları alındı. ASA I-III, 18-65 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Analjezik, antidepresan veya opioid kullananlar, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, diabetes mellitusu olanlar, ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar, kullanılan ilaçlardan herhangi birisine alerjisi olanlar çalışma harici tutuldular.

Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba aynı anestezi indüksiyonu uygulandı. İntraoperatif dönemde insizyondan önce 1. Gruptaki hastalara (Grup I, n = 20) ketamin 0.5 mg.kg-1bolus, idamede 2 µg.kg-1.dk-1 infüzyon şeklinde uygulandı ve  24 saat süresince devam edildi. İkinci gruptaki hastalara ise (Grup II, n = 20) aynı dozda ve sürede serum fizyolojik uygulandı. Postoperatif analjezi morfin ile hasta kontrollü analjezi şeklinde uygulandı. Ek analjezik ihtiyacı olduğunda deksketoprofen-trometamol uygulandı.

 

 

Demografik veriler ve operasyon özellikleri bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. İstirahat ve hareketli dönemdeki VAS değerleri tüm zamanlarda Grup I’de istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü. Toplam morfin tüketimi Grup II’de daha yüksekti. Solunum fonksiyon testleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Kronik ağrının 1 ay sonraki gelişme insidansında fark saptanmadı, fakat 3 ay sonraki gelişme insidansı Grup I’de belirgin olarak daha düşüktü. Sedasyon skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. Bulantı, kusma, ajitasyon, deliryum ve halusinasyon gibi yan etkilerin görülme oranı her iki grupta benzerdi.

 

Torakotomi yapılan ameliyatlarda düşük doz ketamin infüzyonu postoperatif dönemdeki akut ve kronik ağrı tedavisinde faydalı ve uygulanabilir bir yöntemdir.