İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-34

PASİF İÇİCİLİĞİN GENEL ANESTEZİ ALAN ÇOCUKLARDA İSTENMEYEN HAVAYOLU OLAYLARI GELİŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ

SÖ.ZUNAL 1, A.ERAKGÜN 1, MN.DENİZ 1, E.ERHAN 1, A.ÇERTUĞ 1


EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AVESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Pasif sigara içiciliği, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da birçok sistemik, özellikle de solunumsal yan etkilere yol açan ciddi bir sağlık sorunudur. genel anestezi alan çocuklarda havayolu komplikasyonlarının daha sık görülmesine neden olmaktadır. Çalışmamızda pasif içici olduğu düşünülen ve pasif içici olmayan iki grup çocuk hasta istenmeyen havayolu olayları açısından değerlendirildi. 

Genel anestezi altında solunum yolları ile ilgili herhangi bir ek girişim gerektirmeyecek elektif cerrahi operasyon uygulanacak 1-15 yaş arası ASA I-II grubunda olan 80 çocuk hasta çalışmaya alındı. Hastalar operasyona alınmadan önce çocuğun tütün maddesi kullanılan alanlarda bulunma durumu sorgulayan anket sonucuna göre hastalar pasif içici ve pasif içici olmayan iki eşit gruba bölündü. Çalışmaya dahil edilen tüm çocuklardan operasyon öncesi kotinin ve kreatinin düzeyi çalışılmak üzere idrar örneği alınıp, ebeveynlerinin demografik verileri kayıt edilidi. Standart genel anestezi uygulanan hastaların anestezi indüksiyonu, idamesi ve anesteziden uyanma safhalarında ve postoperatif ilk 30 dakikada oluşan havayolu olayları kaydedildi. 

Kotinin-Kreatinin oranı (CCR) >30ng/mg kreatinin saptanması nedeniyle pasif içici kabul edilen 35 hastanın annelerinin %60’ı, babaların da %62’si 8 yıl ve altında eğitim düzeyine sahiptiler. Bu hastaların 13’ünün annesinin, 30’unun babasının sigara içicisi olduğu tespit edildi. Yaş grupları ile CCR düzeyi arasında anlamlı ilişki vardı. CCR düzeyi 30ng/mg kreatinin üzerinde olan hastaların tümünde en az bir havayolu olayının varlığı tespit edildi. Hiçbir havayolu olayı saptanmayan 23 hastanın CCR düzeyi 30ng/mg kreatinin değerinin altında bulundu. 

Araştırmamızın sonuçlarına dayanarak pasif içici olduğu düşünülen ve anestezi alması planlanan çocuk hastalarda peroperatif istenmeyen havayolu olayları gelişme riski vardır. Bu yüzden preoperatif anestezi bakısı sırasında, yakın çevre ve ebeveynlerinin sigara içiciliğinin mutlaka sorgulanması gerekmektedir. Ayrıca anestezi açısından alınacak önlemlerin ve hazırlıkların arttırılması ve anestezi uygulamasının mutlaka anestezi deneyimi yüksek kişilerce veya onların gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektedir.