İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-89

GENEL ANESTEZİ ALACAK ÇOCUKLARIN EBEVEYN ANKSİYETESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AV.ŞENOL 1, I.GÜNDAY 1, E.YILMAZ 1, A.ÇOLAK 1, SH.ŞAHİN 1, F.YILDIZ 1, Y.GÖRGÜLÜ 2


TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI 2

Çalışmamızda genel anestezi alacak çocukların ebeveynlerinin endişelerini yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik özelliklere göre değerlendirmeye ve anestezi bilinirliğini sorgulamaya, bu endişeleri nasıl azaltabileceğimizi aydınlatmaya çalıştık.

Etik kurul onayı alındıktan sonra genel anestezi alacak çocukların ebeveynlerinden birinin yirmi sorudan oluşan anket formumuzu ve ölçek olarak durumluk sürekli endişe envanterini doldurması istenmiştir. Verdikleri cevapların hastaya bakımı etkilemeyeceği belirtildi.

Çalışmamıza yaş ortalaması 32,36±6,44 yıl olan toplam 105 ebeveyn katılmıştır. Ebeveynlerin durumluk ve sürekli endişe skorları yüksek bulunmuştur. Çalışmaya katılan ebeveynlerin durumluk kaygı skoru 48,62±9,91 olarak bulunurken sürekli kaygı skoru 43,06±8,32 olarak bulunmuştur. Yaş arttıkça, durumluk ve sürekli kaygı skorlarının azaldığı bulunmuştur (sırasıyla; p=0,023, p=0,022). Eğitim seviyesi arttıkça durumluk kaygı skorunun değişmediği, sürekli kaygı skorunun azaldığı bulunmuştur. (sırasıyla; p=0,696, p=0,002). Durumluk ve sürekli kaygı skorlarının, kadın ebeveynlerde erkek ebeveynlere göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (sırasıyla; p=0,003, p=0,001). Çocuğu daha önce ameliyat olan ebeveynlerin durumluk kaygı skoru daha düşük bulunmuştur (p=0,036).

Çalışmamızda anestezi hakkında bilgisi olan, genel anestezi hakkında araştırma yapan, anestezistten bilgi alan ve cerrahtan bilgi alan ebeveynlerde durumluk ve sürekli endişe skoru açısından istatistiksel olarak bir ilişki saptanmamıştır. Ebeveynlerin ameliyat öncesi öznel olarak belirttikleri endişe seviyeleri ve anestezistle görüştükten sonraki endişe seviyelerindeki değişmelerin endişe skorları açısından istatiksel olarak bir ilişkisi saptanmamıştır.

Anestezi olgusu ebeveynler tarafından yeterince bilinmemektedir. Ameliyat sürecinde ebeveynler cerrahi ve anestezi ayrımını tam olarak yapamamaktadırlar. Ebeveynlerin endişelerini azaltmak için anestezi uygulamalarını onların anlayabileceği şekilde yazılı ve görsel olarak anlatacak daha ileri yöntemler bulunmalı ve uygulanmalıdır.