İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2018

P-028

Baş boyun cerrahisinde Near Infrared Spektroskopisi (NIRS) kullanımının diğer monitörizasyon yöntemleri ile korelasyonu

Hanife Karakaya Kabukçu, Ela Atmaca Kaplan, Hatice Uğur Okudan

Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Antalya

GİRİŞ VE AMAÇ: Cerrahi sırasında anestezinin ve cerrahinin neden olduğu dolaşım fizyolojisindeki değişikliklerin serebral dolaşım üzerindeki olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Serebral dolaşımdaki bu değişikliklerin Near Infrared Spektroskopisi (NIRS) ile yakından izlenmesinin sonuç parametrelerini olumlu etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada NIRS değerinin hemoglobın (Hb), periferik oksijen saturasyonu (SpO2),orta arter basıncı (OAB) ve end tidal karbondioksit (ETCO2) değerleri ile ilişkisi araştırıldı. Baş ve boyunda kitle, nedeniyle operasyona alınan hastaların ameliyat süresince NIRS değerlerinin serebral oksijenizasyonu değerlendiren diğer monitörizasyon yöntemleriyle karşılaştırılması ve NIRS uygulamasının rutin anestezi pratiğinde yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM: 31 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı. Preoperatif EKG, SpO2, NIRS invaziv arter basıncı ve santral venöz basınç monitorizasyonu yapıldı. Preoperatif, entübasyon sonrası, intraoperatif 1.,2.,3. saat ve cerrahi sonu olan NIRS değerleri; OAB, ETCO2, Hb ve SpO2 ile olan ilişkisi Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi.

BULGULAR: Hastaların intraoperatif 1.,2.,3. saat ve post operatif NIRS değerleri ile ETCO2 ve Hb değerleri ile korole olduğu görüldü. OAB ile NIRS karşılaştırıldığı zaman intraoperatif 2. saat dışında anlamlı değer bulunamadı. Operasyon sonu NIRS değeri ile operasyon sonu ETCO2 ve Hb değeri ile korole olduğu görüldü. Cerrahi süre uzadıkça hastaların hemodinamik değişikliklerinin NIRS ile korelasyonunun güçlendiği saptanmıştır. Çalışmada yer alan hastaların tamamı yoğun bakıma alınmıştır. Yoğun bakımda ilk 24 saatte ekstübe edilmiş ve postoperatif dönemde gelişebilecek komplikasyonlar açısından hastalar takip edilmiştir.

TARTIŞMA VE SONUÇ: Literatürde yer alan çalışmaların sonuçları bizim çalışmamız ile benzer bulunmuştur. Perioperatif Hb değeri, kan basıncı ve SpO2 değerlerinde gerçekleşen değişikliklerin serebral oksijen satürasyonunu etkilediği bilinmektedir. Bizim çalışmamızda da sonuçlar benzer bulunmuş olup NIRS değerlerinin hastalardaki perioperatif hemodinamik değişikliklerden, ETCO2 ve Hb'den etkilendiği görülmüştür. Cerrahi süresi uzadıkça bu parametreler arasındaki korelasyonun daha anlamlı olduğu saptanmıştır. Operasyon sırasında NIRS değerlerindeki düşme ve yükselme saptandığı zaman hemodinamik durum, solunumsal yeterlilik ve anemi açısından hasta hızla değerlendirilmelidir. NIRS monitörizasyonu komplikasyonların erken tanı ve tedavisinde yer alabilir.Çalışmamız devam etmektedir.